Milanović kaže da je hrvatska vojska branila BiH, sjećate li se kako je nekada govorio Tuđman? / Nismo vojnički dorasli muslimanima

Uncategorized

Tko je naredio i zašto da se ruši most u Mostaru? Kako ste mogli, ministre odbrane i načelniče Glavnog stožera, izdati ovakvu narednu kojom potvrđujete da Hrvatska vodi rat, da je direktno upletena, govorio je Tuđman, a prenosi Oslobodjenje.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, oglasio ne svom Twitter profilu povodom izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o tome kako je hrvatska vojska branila i oslobodila Bosnu i Hercegovinu.

Suljagić ističe kako čak i najveći srpski nacionalisti cijene Armiju RBiH, njene vojnike i oficire.

– Čak i među najvećim srpskim nacionalistima ćete naći poštovanjem prema Armiji BiH i njenim oficirima i vojnicima. Izet Nanić je samo jedan primjer. Hrvataka zvanična politika danas je da smo toliki i takav untermenà da su nas oni morali braniti, rekao je Suljagić.

Nakon toga, Suljagić se prisjetio izjave Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika Hrvatske, koji je razgovarao sa ministrom odbrane Gojkom Šuškom i generalom Zbora Jankom Bobetkom.

 

Razgovor datira iz novembra 1993. godine, samo desetak dana nakon rušenja Starog mosta.

– Gospodine ministre i gospodine generale, mi smo tu sa Gornjim Vakufom doživjeli i politički i vojni neuspjeh. Ministre, ti znaš i sam da je danas i jedan od supredsjedatelja pitao, u tom sklopu, da li smo kadri i da li ćemo ovladati Gornjim Vakufom, i ja sam vama dao zadaću, to nije izvršeno i na taj način smo se i politički i vojnički kompromitirali i dali smo, potvrdili smo na taj način, te prosudbe da vojnički nismo dorasli čak ni muslimanima na tom području. To je jedan fijasko. Tko je naredio i zašto da se ruši most u Mostaru? Kako ste mogli, ministre odbrane i načelniče Glavnog stožera, izdati ovakvu narednu kojom potvrđujete da Hrvatska vodi rat, da je direktno upletena, da li ja stalno naglašavam da ste sve ovo skupa morali graditi kao dobrovoljno, što su to dobrovoljci iz Hrvatske koji su napustili hrvatsku vojsku, koji se bore tamo pod zapovjedništvom HVO-a, a ovdje vi imenujete Glavni stožer, rekao je tada Tuđman.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.