UDALA SAM SE ZA JUGOSLOVENA, A ONDA SE DESILO ČUDO: Ispovijest koja će vas ostaviti bez riječi! (VIDEO)

Uncategorized

Da li ste se nekada zapitali kako funkcionišu mješoviti brakovi u Srbiji? Ili, možda ako je Srpkinjama teško da izađu na kraj sa svojim Balkancima, kako li se tek s njima snalaze strankinje … Naročito, na primjer prefinjene i krhke Engleskinje?

Baš time i još ponekom sitnicom bavi se sjajan dokumentarni film jednostavno naslovljen “Udala sam se za Srbina” Anberin Paše Stevanović mlade Indijke školovane u Americi, koju je ljubav prema jednom Beograđaninu dovela u Srbiju.

udaja2

U sjajnu 45-minutnu dokumentarnu storiju, Anberin je vješto inkorporirala priču “fantastične petorke” – pet odvažnih Britanki koje su između 60-ih i 80-ih godina prošlog vijeka napustile svoju domovinu zbog ljubavi i pošle u neizvjesnost s Jugoslovenima, u zemlju za koju su mislile da je “iza gvozdene zavjese”.

U klasičnom “britanskom fazonu” protkanom i nama Balkancima veoma bliskim humorom, petorka u sastavu: Ana Nikolić naučna savjetnica u penziji, Šila Sofrenović prof. engleskog jezika na univerzitetu i prevodilac, učiteljica Šila Mekgregor – Kovačević, nastavnica engleskog jezika Valeri Kragulj i nastavnica engleskog jezika Frančeska Opačić osvrću se na komunistički period, smrt Josipa Broza Tita, raspad SFRJ, sankcije, nemaštinu, NATO bombardovanje, odlazak Slobodana Miloševića u Hag …

udaja3

Pažnju nam, između ostalog privlači duhoviti osvrt na to kako je majka jedne od protagonistkinja filma, kćerki kao svadbeni poklon namijenila “novac za bježanje”, kako je engleska rodbina prisustvujući svadbi jedne od sagovornica, u hotelu “Tamiš” jurila po sobama “čep za kadu”, zašto je skoro svima njima ideja o odlasku “u neku tamo” Jugoslaviju “iza gvozdene zavjese” djelovala romantično i zašto su zamišljale život u Srbiji kao u ruskim sobičcima izdjeljenim dugačkim zavjesama …

Ukratko, film prikazuje sreću i probleme koji prate sve mješovite brakove svuda u svijetu, no svakako predstavlja sasvim drugačiju sliku Srbije od one na koju smo navikli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.