ISPOVIJEST SRPKINJE O ŽIVOTU U ŠVEDSKOJ: Mjesec dana provela tamo, pa brze bolje pobjegla! OVO je najviše šokiralo!

Uncategorized

Ovako, zapravo, izgleda život u obećanoj zemlji

Švedska je oduvek važila za raj i jednu od destinacija u koju Srbi ali i ostali iz bivše SFRJ rado odlaze u potrazi za nekim boljim životom i životnim uslovima.

Ipak, svjedočenje jedne srpkinje koja je tamo provela mjesec dana govore drugačije. Prema njenim riječima, ljudi sa ovog područja se teško uklapaju u život i pravila koja tamo važe. “Njihov i naš mentalitet je potpuno drugačiji i pravi je izazov prilagoditi se životu tamo”, rekla je ona.

Marija je otišla iz Srbije u Švedsku u nadi da će svojim radom obezbijediti stabilna novčana primanja i siguran život. Međutim nije joj trebalo dugo da se san o Švedskoj kao jednoj od obećanih i idealnih zemalja sruši preko noći. Naime, ona kaže da morate da radite dva posla kako bi obezbijedili pristojan život. Što se tiče minimalne cijene rada, kaže da je individualno, i da su Šveđani povlašćeni u odnosu na strance.

Kaže i da je u slučaju bolesti ili sprječenosti za rad jako teško srediti neka socijalna primanja, a čak i kad ih sredite socijalne službe gledaju da vas “zakinu“.

Ono što je najviše šokiralo je odnos prema gostima, a ovu priču je potvrdilo i nekoliko korisnika društvene mreže Redit.

Šveđani nisu nimalo gostoljubivi. Ukoliko se nađete u njuhovoj kući u vrijeme ručka, oni vam neće ponuditi da sednete sa njima za sto. Uredno će završiti svoj obrok pa onda posvetiti vrijeme vama. Takođe, kućne posjete su veoma rijetke, a ukoliko se i dese, ne očekujte da će vas dočekati pun sto hrane.

Kada prave proslavu, svaki gost sa sobom ponese ono što želi da pojede i popije. I tako je u većini porodica.

Iako je u Srbiji normalno da kada drugari vaše djece dođu u posetu, vi iznesete i hranu, u Švedskoj je to nezamislivo.

Ovakvo ponašanje je za većinu ljudi, a naročito poreklom sa ovim prostora, izrazito čudan vid gostoprimstva. Čak i oni koji decenijama žive u ovoj zemlji na takve stvari se teško navikavaju.

Šveđani navode da porodice u Švedskoj jedu zajedno, te da se djeca koja dolaze u posjete ne hrane iz poštovanja prema rutini večere u sopstvenoj porodici. Neki korisnici ove društvene mreže navode je da to nikome ne treba da smeta jer je to dio njihove kulture.

Ipak, više je onih koji kritikuju ovakvo ponašanje, pa mnogi nisu birali riječi o opisivanju ove zemlje. „Više od 100 godina na Švedsku se gledalo kao na dobro mesto za život, a jedan skrinšot ih je uništio“, navodi se u jednom tvitu.

(Stil)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.