Haos na Kosovu. Sirene za uzbunu, ali i blokirani granični prijelazi: Srbija otkrila je li došlo do sukoba

Uncategorized

Napetosti dolaze uoči zabrane koja će u ponoć stupiti na snagu na Kosovu, a koja će braniti ulazak na kosovski teritorij  osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije. Umjesto toga izdavat će tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”.

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srpske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Ministarstvo odbrane Srbije oglasilo se saopćenjem o stanju na sjevernom Kosovu.

“Povodom velikog broja dezinformacija koje u eter namjerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih računa na društvenim mrežama i pojedinih internet portala, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo obrane saopćuje da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije”, napisali su.

Mediji navode da su lokalni Srbi na sjeveru Kosova kamionima su blokirali magistralnu cestu u blizini graničnog prijelaza Jarinje, u općini Leposavić. Besim Hoti iz Kosovske policije potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je u mjestu Rudare kod Zvečana blokirana magistralna cesta Priština-Raške. Selo Rudare nalazi se pet kilometara od Mitrovice.

Hoti je također rekao da je postavljena blokada i u selu Zupče, u blizini magistralne ceste Brnjaci-Mitrovica.

Prema informacijama s terena, putnicima na Jarinju savjetuje se da se vrate u Srbiju, a na cestama na sjeveru Kosova viđeni su maskirani ljudi. Blokirana je i cesta u blizini Bošnjačke mahale u Kosovskoj Mitrovici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.