“Hej Sloveni” na ulcinjskoj plaži: Ovdje se stara himna u stavu mirno sluša već 11 godina

Uncategorized

Turisti na tom dijelu ulcinjske plaže kažu da su oduševljeni da i to budi sjećanje na vreme kada se, smatraju, živjelo ljepše i bolje

Na jednom dijelu Velike ulcinjske plaže već jedanaset godina od 1. jula do kraja sezone ustalio se jedan nesvakidašnji ritual koji spaja poštovaoce tekovina nekadašnje zajedničke države. Zastava Kube je prvo što skreće pažnju na tom dijelu ulcinjske plaže. Istina, od vremena malo iskrzana, ali dovoljno jasan signal teritorijalne posebnosti u odnosu na susjednu plažu pod američkim zastavama, pišu NOVOSTI.

I taman kada se shvati šta je mohito, i kuda vode geopolitičke podjele, sa zvučinika odjekne Hej Sloveni, a gosti, osoblje tamošnjeg restorana i prolaznici stanu mirno, u pozdrav himni zemlje koje više nema. I tako jedanaest godina, od početka jula, do kraja avgusta, svakoga dana u 18 časova, kada se spušta plažna zastavica.

Turisti na tom dijelu ulcinjske plaže kažu da su oduševljeni da i to budi sjećanje na vreme kada se, smatraju, živjelo ljepše i bolje. Ideja se rodila slučajno, a gosti, nerijetko okupljeni iz gotovo svih ondašnjih jugoslovenskih republika, poruku su odlično razumjeli: Dobro je da se srećemo i poštujemo.

Slavka Andrović iz plažnog bara “Mohito beach” kaže za RTS da himna nekadašnje zajedničke države budi dosta pozitivnih emocija.

– Bude tu i suza, naravno, starijih generacija. Mlađima je to više interesantno, roditelji im ispričaju zašto je sve to tako, pa to dobije još više na značaju. Tako da samo lijepe reakcije stoje- dodaje Androvićeva.

Vera Andrović navodi da je najviše gostiju iz bivših republika SFRJ i da jako emotivno doživljavaju himnu. Kaže da se niko nikada nije bunio. Naglašava da čak i gosti koji odlaze kući prvog jula uoči prvog emitovanja Hej, Slovena, zamole da im se himna bivše države pusti.

„Molim vas, hajde, zbog nas to uradite. Idemo kući, nećemo da odemo da ne čujemo himnu“, prepričava Vera zahtijeve gostiju.

Sa pijeska, kraj mora, u potpuno neformalnoj atmosferi, potvrdila se istina da je dobroj namjeri prigodno svako mjesto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.