BEĆIROVIĆ ODGOVORIO DODIKU:”Samo najcrnji šovinisti poput Milorada Dodika mogu pokušavati svesti..”

Uncategorized

“Svi oni koji su zagovarali na nedjeljivoj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine monoetničke paratvorevine završili su kao osuđeni ratni zločinci”, poručio je Bećirović. Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović oglasio se u povodu antidaytonske izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika tome kako bi se teritorija države Bosne i Hercegovine trebala podijeliti između tri etničke grupe.

“Svi oni koji su zagovarali na nedjeljivoj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine monoetničke paratvorevine završili su kao osuđeni ratni zločinci. Tako će završiti i svi oni koji krenu stopama ratnih zločinaca. Međunarodna zajednica označila je Milorada Dodika političkim ekstremistom koji ozbiljno ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu.

Mi nikada nećemo dozvoliti, bez obzira na sumanute želje i antiustavne intencije Milorada Dodika, nikakve dodatne etničke i druge podjele u Bosni i Hercegovini koja je međunarodno priznata kao nezavisna, suverena i nedjeljiva država. Ova zemlja može i kretat će se samo i isključivo putem koji vodi ka punopravnom članstvu u EU i NATO”, ocijenio je Bećirović i dodao:

“Samo najcrnji šovinisti poput Milorada Dodika mogu pokušavati svesti bošnjački narod na vjersku grupu i zagovarati dodatne podjele u državi Bosni i Hercegovini. Neće biti nikakvih paratvorevina u državi Bosni i Hercegovini, kako to Dodik i njegovi sljedbenici žele. Bosne i Hercegovine je bilo i prije Dodika i biće je sigurno i poslije njega.

Sve drugo unutar države Bosne i Hercegovine podložno je promjenama u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom BiH. Dodik i njemu slični ekstremi moraju znati da je postojanje entiteta uslovljeno poštivanjem ustavnog poretka, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Dakle, država u kojoj on živi i trenutno obnaša najvišu državnu funkciju zove se Bosna i Hercegovina”.

(Slobodna.B)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.