Napokon se oglasio i HDZ: Schmidt ne smije podleći pritiscima, mora spasiti BiH od raspada

Uncategorized

Nakon nekoliko dana šutnje oglasili su se iz Hrvatske demokratske zajednice povodom najave da bi visoki predstavnik Christian Schmidt mogao nametnuti izmjene Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH.

Saopćenje potpisuje Klub delegata HDZ-a u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Bošnjačke političke stranke, njihovi politički pijuni i samozvani ‘zaštitnici’ Bosne i Hercegovine na dosad neviđen način, prijetnjama i nasiljem vrše pritisak prema visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu i međunarodnoj administraciji, kako bi odustali od nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH”, navodi se u saopćenju HDZ-a.

Oni smatraju da se u toj “općoj histerij i propagandi” konačno razotkrio bošnjački nacionalizam, “bez obzira predstavljaju li se nacionalnim ili građanskim strankama”.

Dodali su da je neobjašnjiva nagla promjena odnosa bošnjačkih političara prema instituciji visokog predstavnika.

“Prije samo nekoliko sedmica isti politički akteri tapšali su po ramenu istog visokog predstavnika kada je nametao prethodne izmjene Izbornog zakona BiH koje su se odnosile na financiranje Općih izbora 2022. godine. Isto su činili godinama, pa i kada je visoki predstavnik 2002. stvorio mogućnost da Bošnjaci potpuno ovladaju Federacijom BiH, ponište Washingtonski i Dejtonski sporazum, te time riskiraju nove krize i raspad zemlje”, navodi se.

Zastupnici HDZ-a smatraju da danas na krajnje neprimjeren i neprihvatljiv način “bošnjački” političari reaguju na mogućnost da Schmidt možda neće ispuniti bilo čije želje, već pokušati nametnuti rješenje na koje nisu pristali za pregovaračkim stolom, rješenje za koje smatraju da će stabilizovati prilike u BiH i otvoriti joj put napretka.

“Nasuprot tome, bošnjačka strana zagovara status quo s ciljem pretvaranja Federacije BiH u bošnjačku državicu, a Hrvate u političku manjinu”, navodi se.

“Konstitutivnost naroda i njihovo legitimno predstavljanje nisu nešto oko čega se trebaju voditi politički i stranački pregovori”, naglašavaju iz HDZ-a.

Ističu da su to načela ugrađena u temelje Dejtonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao i svih drugih ustava u zemlji.

“Svi, uključujući i nositelje vlasti, kao i predstavnike političkih stranaka imaju ustavnu i zakonsku obvezu poštovati i provoditi ta načela, odnosno imaju obavezu Izborni zakon BiH uskladiti s ustavnim načelima. Svi koji rade suprotno, rade protiv Bosne i Hercegovine i njenog ustavno-pravnog poretka”, navodi se.

Na kraju su pozvali međunarodnu zajednicu u BiH da ne podlegne pritiscima, i ustraje u pronalaženju rješenja koja bi vodila punoj stabilizaciji zemlje kao domovine tri konstitutivna naroda i svih građana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.