Rade Šerbedžija: Kao Tesla, ponosim se svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom

Uncategorized

Cijeneni glumac i pjesnik Rade Šerbedžija je u emisiji “Šta sam tebi i ko sam sebi” govorio o svom identitetu.

“Ako me pitaš šta sam, ipak kad sve zbrojim, naročito u posljednje vrijeme se tako osjećam, ja sam Krajišnik, ja sam čovjek, ja sam Srbin iz Hrvatske”, kazao je.

Dodao je da se kao glumac osjeća nadnacionalno jer je tokom svoje višedecenijske karijere imao priliku sarađivati s rediteljima širom Jugoslavije.

“To je moje najtačnije obilježje, ali na tragu Nikole Tesle, koji se ponosi, kao što je rekao, svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Ja sam rođen u Hrvatskoj, to je moje najbliže obilježje mentaliteta, tamo sam završio škole, tamo sam se počeo baviti umjetnošću”, rekao je.

Šerbedžija i njegova supruga Lenka Udovički su u saradnji s organizacijom Art Doc iz Harkova organizovali umjetnički kamp za umjetnike i djecu koji su izbjegli iz Ukrajine.

“Ukrajina i situacija s izbjeglicama, čiji su gradovi zapaljeni, naravno da podsjeća na naše stvari koje su se tu događale po cijelom prostoru bivše Jugoslavije, a naročito u Hrvatskoj, gdje su poneki gradovi bili bombardirani, a ljudi raseljeni i unesrećeni. Strašno je što se to ponavlja”, izjavio je za portal 24sata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.