Donosimo tekst nacrta Schmidtove odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH

Uncategorized

 

 

Nacrt odluke kojom visoki predastavnik Christian Schmidt nameće Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, procurio je u medije.

U dokumentu koji je u posjedu Klix.ba vidljivo je da se Schmidtov paket sastoji od dvije odluke, donošenje amandmana na Ustav Federacije BiH i amandmana na Izborni zakon Bosne i Hercegovine.U smislu promjene Ustava Federacije BiH uvodi se cenzus od tri posto u smislu delegiranja zastupnika u Dom naroda FBiH, o čemu je već Klix.ba ranije pisao.

Prema prijedlogu, iz Ustava FBiH briše se popis stanovništva iz 1991.

Kako se navodi, nosiocu izvršne funkcije i nosiocu mandata nije dozvoljeno da zloupotrebljavaju javna sredstva. Daje se ovlaštenje Centralnoj izbornoj komisiji BiH da izrekne novčanu kaznu do 30.000 KM, te ovlasti da briše imena kandidata, decertificira stranku, koaliciju ili nezavisnog kandidata.

U prijedlogu se navodi da kandidate za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH predlaže najmanje osam delegata u klubovima delegata iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda.

Ako u roku od 30 dana od konstituisanja Doma naroda ne bude predložen nijedan kandidat, za to će biti dovoljno najmanje pet delegata iz klubova konstitutivnih naroda Doma naroda Federacije. Ako se to ne desi u roku od 60 dana, za predlaganje kandidata će biti dovoljna dva delegata iz klubova naroda.

Utvrđuje da i broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih koji se biraju u Dom naroda FBiH iz zakonodavnog tijela svakog kantona je proporcionalan stanovništvu kantona kako je prikazano na posljednjem popisu stanovništva.

Svakom konstitutivnom narodu dodjeljuje se jedno mjesto u svakom kantonu koji ima najmanje jednog takvog delegata u svom zakonodavnom tijelu.

Ako bošnjačko, hrvatsko ili srpsko stanovništvo kantona prema posljednjem popisu stanovništva čini manje od tri posto ukupnog stanovništva istog konstitutivnog naroda u Federaciji, nijedno mjesto neće biti dodijeljeno iz tog kantona tom konstitutivnom narodu. Za svaki konstitutivni narod, jedan delegat će predstavljati kanton(e) koji potpadaju pod taj prag.

Ako neka kantonalna skupština ne izabere delegate u Dom naroda u propisanom roku, mandati dodijeljeni konstitutivnim narodima iz tog kantona, CIKBiH će donijeti poseban akt kako bi propisao način popunjavanja ovih mjesta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.