Dodik o Schmidtovom nametanju Izbornog zakona: Mi to nećemo provesti

Uncategorized

 

Član Predsjedništva BiH obratio se danas medijima nakon sastanka sa zastupnikom i izvjestiteljem CDU-a u Bundestagu za Bosnu i Hercegovinu Peterom Beyerom.

Dodik je rekao da “dva člana Predsjedništva djeluju sinkronizirano kada je u pitanju provođenje bošnjačke politike”.

“Ja sam iznio svoj stav o BiH. Ili će biti ustavna ili je neće biti. To što pokušavaju nešto preko Schmidta ništa ne znači. On nije legalan i njegove odluke nemaju težinu. To što neki jednom podržavaju njegove odluke, a drugi put ne govori dovoljno”, naveo je Dodik.

Dodik je dodao da se “deset i više godina razgovara o izbornom zakonu i sad je to propalo”.

“Sad bi to neko nešto nametao. Visoki predstavnik nije nadležan da nemeće rješenja. Sad sam pričao sa ovim njemačkim poslanikom koji je inače advokat. Pitao sam ga da li poznaje termin vladavina prava. Samo se zarumenio”, ustvrdio je Dodik.

Zaključio je da to što Schmidt nameće to oni ništa neće provesti.

U nastavku je komentarisao Inzkovu odluku o zabrani negiranja genocida u Srebrenici od čijeg uvođenja je danas godina.

“Šta sam ranije mislio o Srebrenici mislim i danas. Bio je zločin, nikakva politička kvalifikacija genocida ne može se tamo upotrijebiti. Ja sam bio u Izraelu prije nekoliko dana i razgovarao sa stručnjacima koji su stava da tamo nije bio genocid. Ono što je krajnji rezultat Inzkove odluke je da je povjerenje u BiH izgubljeno”, zaključio je Dodik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.