ISTRAŽIVANJE Mladi u BiH nisu osposobljeni i ne bi bili spremni za rat! Evo šta kažu o ratu, ekonomiji, politici, EU…

Uncategorized

Pokazalo je to istraživanje Međunarodnog republikanskog institut (IRI). Nismo još sredili naše etničke odnose i dalje smo podijeljeni oko NATO.

Priredila: Senka KURT

Šta planiraju, šta žele, čega i koga se plaše? Gdje vide svoju i budućnost svoje djece? Ima li nade za nas?

Samo su neka od pitanja, a ima ih dosta i svako je zanimljivije od zanimljivijeg, na kojega su odgovarali ispitanici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije u najnovijem istraživanju Zapadnog Balkana, a koje je proveo Centar za uvid u istraživanje istraživanja (CISR) Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

Za početak, nakon dugogodišnjih tenzija (etničkih, nacionalnih, vjerskih….) pokazalo se da jača podrška prozapadnim institucijama, te i Inicijativi za otvoreni Balkan.

Šta je zajedničko svim ispitanicima? Kao najveće probleme prepoznali su nezaposlenost, visoke cijene i korupciju.

Većina misli da njihova zemlja (bez obzira o kojoj je riječ) ide u pogrešnom smjeru, izuzetak je gotovo očekivano Srbija. U svih pet zemalja najviše se vjeruje policiji, vojsci i vjerskim institucijama.

Tenzije naše svagdašnje

Iz ankete su također jasno vidljive dugogodišnje tenzije među etničkim grupama u cijelom regionu. Većina u svim ispitanim zemljama osim na Kosovu priznaje da postoji barem određeni nivo tenzija među različitim etničkim grupama na zapadnom Balkanu. Međutim, većina u svim anketiranim zemljama vjeruje da je malo vjerovatno da će doći do oružanog sukoba u njihovoj zemlji u bliskoj budućnosti.

I to je uopćeno to. No, detaljnije ćemo uglavnom o našoj zemlji, našim problemima, našim dilemama.

Na pitanje kako bi ocijenili intenzitet tenzija između različitih etničkih grupa, Bosanci i Hercegovci kazali su da je još uvijek riječ o jakim (30 posto) i veoma jakim (15 posto) tenzijama. Kad pogledate po etničkom porijeklu, dolazimo do prilično zanimljivih podataka, pa čak 45 posto ispitanika Srba smatra da su tenzije nezamjetne, te tek 3 posto da su vrlo jake.

Upitani ko snosi najveću odgovornost za postojeće tenzije između različitih etničkih grupa dobili smo zanimljive odgovore. Za Bosance i Hercegovce najodgovorniji su političari (75 posto).

Kad pitate Bosance i Hercegovce šta su najveći problemi s kojima se zemlja danas susreće dobit ćete slične odgovore kao i prije dvije godine – ekonomija i nezaposlenost, prije svega, visoke cijene, korupcija..

Slika govori više od riječi.  Ljubičastom je označen krivi smjer. Gotovo isto misle i Bošnjaci i Srbi i Hrvati. I ostali. Pa političari, da je kakve sreće, samo iz ove grafike mogu puno toga pročitati.

 

Čak 76 posto ispitanih iz BiH bi da je danas referendum za priključenje EU glasalo « za ».

Po entitetima – u Federaciji su za 87 posto « za » izrazili privrženost ka EU. U Republici Srpskoj 57. Čak 26 posto u tom entitetu ne bi glasalo  za Europu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.