Dodik i Izetbegović ljuti na EU: Mi krvarimo u ratu sa mafijom, a vi nam ne date status kandidata!

Uncategorized

„Nisam samo mnogo razočaran, već sam i ponižen i uvrijeđen kao prvak naše vladavine prava!”
BiH Slobodan Durmanović
24. juni 2022, 10:53

main image
Lideri vladajućih SNSD-a i SDA, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, saopštili su da su mnogo razočarani nakon što Evropski savjet nije odobrio BiH status kandidata za članstvo u EU, pozivajući vlasti BiH da ispune 14 kriterijuma, među kojima je i donošenje seta zakona u oblasti vladavine prava.

„Nisam samo mnogo razočaran, već sam i ponižen i uvrijeđen kao prvak naše vladavine prava! Pa, jel’ sam ja zato u Briselu prihvatio da dodatno učvrstimo našu pravnu državu? E, neće mene Brisel više vidjeti, mogu me moliti kol’ko god ‘oće da dođem opet, ali ja više džaba tamo ne idem! Sve sam im obećao, a ispalo je k’o da i nisam: ni k od kandidature za članstvo mi ne daju. A za čije babe zdravlje se ja onda borim protiv kriminala i korupcije decenijama? Pa, nije to neka ulična borba, mi decenijama krvarimo u ratu sa mafijom koja hoće da ima ovdje svoju državu: morali smo da se infiltriramo u njihove redove, da im oduzmemo te njihove prljave poslove kako bi’ teškom mukom pravili ovu našu pravnu državu i uspostavili našu vladavinu prava. Mi izgibosmo u ratu s mafijom, a ovi u EU samo ćute! Ni hvala mi nisu rekli što smo presjekli sve puteve droge koji idu ka EU, što smo sve to stavili pod našu kontrolu, za šta dobijamo brojna priznanja u svijetu. Zato, nemam ja više šta da tražim tamo u Briselu, dok ne dobijem status kandidata. Pa, nek’ gospoda sad lijepo razmisle s kim će, šta će i kako će!“, poručio je Dodik u video objavi na svom Tviter nalogu.

Izetbegović je istakao da je do sada imao veliko povjerenje u EU, ali da je ono sada urušeno. „Ja u rušenju tog povjerenja nisam učestvovao, ja sam dao sve od sebe da mi pobijedimo u ratu i sa ovom našom i sa tuđom mafijom, ali u Briselu uopće nisu cijenili naše podvige. Naš Eliot Nes, gospodin Osmica je junački, sa svojim timom, stavio pod našu kontrolu sve pipke mafijaške hobotnice koja je prijetila ne samo našoj državi, već i cijeloj EU! Stručno kamuflažno, gospodin Osmica se uvukao u redove naše mafije da bi zaustavio čitave konvoje narkotika na putu ka EU preko naše države: jedan jedini gram droge nije prošao, a da ga Osmica osam puta nije izmjerio i zaplijenio! Da nije bilo institucije gospodina Osmice i ove naše pravne države, mi bi ostali balkanska Kolumbija, a ta ista EU bi se pretvorila u nekak’u Južnu Ameriku kojom vladaju narko karteli. U jednom takvom ratu sa takvom mafijom mi smo iskrvarili gotovo do posljednje kapi krvi, a da od EU nismo dobili ni k od kandidature. To je veliko razočarenje za sve nas u SDA i zato ćemo sada vidjeti da organizujemo velike mitinge na kojima će se narod plebiscitarno izjasniti da otkažemo podršku EU sve dok ne dobijemo status kandidata!“, napisao je Izetbegović na svom Fejsbuk profilu.

Za razliku od Izetbegovića i Dodika, lider HDZ-a BiH Dragan Čović saopštio je da on sada nije ni očekivao status kandidata za članstvo u EU. „Ja zato nisam ni kanio ići na zadnji sastanak u Brisel. Vidio sam da ja neću dobiti status kandidata na izborima, dok ne dobijem izmjene Izbornog zakona BiH koje sam lično predložio. A šta će mi bez toga neki drugi status kandidata? Uostalom, ja sam ovdje kod mene već zaveo našu vladavinu prava. Ja sam mafiju pobijedio davno tako što sam njihovo članstvo preveo u naše redove: to nisu više tamo neki okoreli mafijaši, već ugledni obiteljski ljudi i utjecajni biznismeni koji posluju legalno i legitimno po svim pravilima naše vladavine prava i zakonima naše pravne države. Mislim da će to vrlo brzo prepoznati i u Briselu, ali dajte, molim vas, malo strpljenja“, istakao je Čović u pisanoj izjavi medijima.

Tekst je satiričnog karaktera

buka magazin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.