Dodik pisao Generalnoj skupštini UN-a: Iza inicijative za usvajanje rezolucije u kojoj se osuđuje genocid ne stoji Bosni i Hercegovini

Uncategorized

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je Generalnu skupštinu UN-a da BiH ne stoji iza inicijative da UN usvoji rezoluciju u kojoj se osuđuje genocid u Srebrenici, jer o tome u BiH “ne postoji konsenzus”, rekla je Dodikova savjetnica Ana Trišić-Babić.

Ona je istakla da je Dodik u pismu predsjedniku Generalne skupštine UN Abdulli Shahidu naveo da u vezi sa tim nije razgovarano, odnosno da je to “lažno predstavljanje”.
Oan je za “Glas Srpske” podsjetila da je još krajem maja nevladina organizacija pod nazivom “Radna grupa za BiH” uputila u UN prijedlog rezolucije te da je “problem što stalna misija BiH u New Yorku, koju predvodi Sven Alkalaj, a na osnovu instrukcija ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH Bisere Turković, predstavlja tu njihovu inicijativu kao zahtjev BiH”.

Babić navodi da je Dodik u pismu Shahidu istakao da “Alkalaj ima krivične prijave zbog antiustavnog ponašanja, te da svi ti navodi na kojima insistiraju vode ka previranju”.

– Jednostavno je u pismu naveo da iza sveg tog djelovanja ne stoji BiH – istakla je Dodikova savjetnica.

Prema njenim riječima, svi ti pokušaji su sada u proceduri da dokument završi na dnevnom redu kako bi o njemu glasale zemlje članica UN na Generalnoj skupštini.

ČPodsjetimo, krajem maja je grupa Bosanaca i Hercegovaca i Amerikanaca porijeklom iz BiH pod nazivom “Radna grupa za BiH” zatražila od Generalne skupštine UN da donese rezoluciju kojom bi se osudilo negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH.

U pismu predsjedniku Generalne skupštine UN-a Abullau Shahidu navode da rezolucija može biti oblikovana po uzoru na Rezoluciju UN-a iz januara 2022. godine koja osuđuje poricanje holokausta i pohvaljuje države koje su sačuvale nacističke koncentracijske logore za obrazovanje.

(cazin.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.