BAKIR IZETBEGOVIĆ: “Do kraja godine očekujem kandidatski status za BiH u paketu sa…!”

Uncategorized

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, bio je večeras gost u programu televizije Hayat.

Politički sporazum iz Brisela ocjenjuje izuzetno dobrim za Bosnu i Hercegovinu.

“Sasvim dobro bih ocijenio sporazum. Veliki broj lidera parlamentarnih stranaka se odazvao, što je vrlo važno. Zatim sam naslov koji ide ka funkcionalnosti i jačanju institucija BiH, podršci Althea misije EUFOR-a, jačanje izbornog procesa, koordinacija odnosa sa EU i međunarodnom sigurnosnom politikom…

Sve je to prihvaćeno. Jedna priča je važila za domaću javnost, a druga se iznosila pred liderima EU. Dodik je tako dao žmigavac i prihvatio sve protiv svoje destruktivne politike. Na sve sam odgovorio pred Charlesom Michelom, mora se znati ko je štetan faktor. Prihvaćen je moj zahtjev koji se suprotstavlja HDZ-ovom insistiranju na izmjenama Izbornog zakona BiH”, kazao je Izetbegović.

Smatra da će Milorad Dodik mijenjati svoju politiku prema vanjskopolitičkim promjenama i utjecajima.

“Dodik će mijenjati svoj kurs sa vanevropskog na evropski. Sasvim je jasno gdje pripadamo, a Dodik će se okretati shodno ekonomskim i globalnim kretanjima. Bilo je stavova da se entitet RS u sporazumu spominje manje nego BiH. To su djetinjarije. Zatim je insistirano na koordinacioni mehanizam.

Začuđujuća je bila diskusija koju je bilo teško komentarisati. BiH sve više ulazi u fokus EU. Do kraja godine očekujem kandidatski status za BiH u paketu sa Ukrajinom”, istakao je Izetbegović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.