SDA O REZOLUCIJI EVROPSKIH NARODNIH STRANAKA: Nemamo konkurenciju u suprotstavljanju separatističkim politikama ….

Uncategorized

Tvrde i da su često sami u borbi protiv secesionističkih ideja

Evropska pučka stranka usvojila je sinoć na kongresu u Rotterdamu rezoluciju kojom se poziva na donošenje izbornih i ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini. O tome se danas, između ostalih, oglasila i Stranka demokratske akcije (SDA), nazivajući ovaj čin “pobjedom svoje državotvorne politike”

Rezolucija o izbornoj reformi u BiH, koju je jučer usvojio Kongres evropske narodne stanke (EPP), a iz koje je izbačen HDZ-ov prijedlog o tzv. legitimnom prestavljanju, velika je pobjeda državotvorne i evropske politike Stranke demokratske akcije BiH, koju predvodi lider Bakir Izetbegović. Prisustvo predsjednika Izetbegovića na 27. Kongresu EPP-a, koji je vodeća evropska politička snaga, njegovi susreti s najvažnijim evropskim političkim zvaničnicima i mjesto koje SDA ima među evropskim demokratama, najbolja su potvrda čvrstog evropskog kursa Stranke demokratske akcije”, navodi se u saopštenju ove stranke.

Tvrde i da su često sami u borbi protiv secesionističkih ideja.

Često usamljena u opiranju etničkim podjelama i daljoj dezintegraciji države, SDA među domaćim političkim oponentima nema konkurenciju u razbijanju blokade evropskih procesa, pa je jučerašnja Rezolucija EPP-a ohrabrujući signal njenom čvrstom suprotstavljanju secesionističkim i separatističkim politikama, čije ideje su jučer odbačene”, napisali su iz SDA.

Podsjetimo, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ovu je rezoluciju nazvao neobavezujućom, ali simptomatičnom.

Kako je rekao, stavovi najveće političke grupacije koja djeluje u okviru Evropskog parlamenta nisu obavezujući, te je sinoć usvojenu rezoluciju izjednačio sa stavovima i porukama SDA.
(pozitiva)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)