IZETBEGOVIĆ: “Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik povuče potez u vezi…

Uncategorized

Izetbegović je rekao kako je vrijeme da Međunarodna zajednica radi svoj posao, konkretno Visoki predstavnik i da omogući biračima da izaberu novi vlast. Predsjednik SDA-a i delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović obratio se pred održavanje sjednice Glavnog odbora SDA poručio da visoki predstavnik treba da povuče potez i omogući održavanje izbora.
“Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik povuče potez. U funkciji toga je bila sjednica Doma naroda prije par dana , da se izbiju svi aduti”, kazao je Izetbegović. Izetbegović je rekao kako je vrijeme da Međunarodna zajednica radi svoj posao, konkretno Visoki predstavnik i da omogući biračima da izaberu novi vlast.
Kaže i kako ga je Visoki predstavnik Christian Schmidt zvao prije nekih petnaestak dana u vezi sa tim da li će biti donešen budžet i da je Schmidt u tome razgovoru poručio da će izbora biti i da se sredstva moraju naći, prenosi Klix. “Mi smo prozvali i tužilaštvo i sve nadležne da se pozabave ovom situacijom, radi se o kršenju Ustava, udaru na Dejtonski mirovni sporazum, kršenju Konvencije o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, koja je dio našeg Ustava.
Radi se o kršenju zakona i mislim da ima prostora da se tužilaštvo time pozabavi”, rekao je Izetbegović. Iako su novinari dva puta pitali Izetbegovića o informaciji da je Johann Sattler spriječio da visoki predstavnik donese odluku o finansiranju izbora, Izetbegović nije dao komentar.
(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.