VELIKE PROMJENE U NJEMAČKOJ OD 29. Maja: evo šta to znači!

Uncategorized

Ogalas preuzet sa Fenix-magazin.de

Od 28. maja u Njemačkoj je došlo do izmjene Pravilnika o indikaciji cijena (PAngV). To znači kako prilikom popusta proizvoda trgovci moraju točno navesti kolika je cijena proizvoda bila ranije i koliki je tačno popust prenosi fenix-magazin.

Prema novim propisima, trgovci ne mogu staviti popust 20, 30 ili 40 posto popusta i ne objasniti tačno kolika je bila cijena ranije i koliki je tačno popust.

Naime, od ponedjeljka je to lakše prepoznati. Bez obzira jesu li u supermarketu ili trgovini kućanskih i drugih materijala, trgovci koji oglašavaju popuste ili usporedbe cijena moraju navesti najnižu cijenu koja je tražena za proizvod u posljednjih 30 dana prije cjenovne kampanje. Odnosno, za vrijeme sniženja cijena i svih mogućih akcija trgovac će morati cijelo vrijeme držati vidljivima staru cijenu, novu cijenu i najnižu cijenu po kojoj je proizvod prodavan u proteklih 30 dana.

Istodobno, zakonodavac želi spriječiti firme da povise cijenu proizvoda neposredno prije promocije kako bi popust bio veći.

Međutim, postoje iznimke, primjerice za postupno snižavanje cijene ili ako je cijena proizvoda smanjena jer se bliži datum “najbolje prije” .

Novi propis propisuje i standardizaciju količinskih jedinica osnovnih cijena. U supermarketima se, na primjer, mora navesti cijena po kilogramu ili po litri. Specifikacija u mililitrima ili gramima dopuštena je samo u iznimnim slučajevima. To bi također potrošačima trebalo olakšati usporedbu cijena.

Njemačko maloprodajno udruženje (HDE) kritikovalo je novu regulativu o određivanju cijena.

– Posljedice ove nepotrebne regulacije osjetit će posebno manje imućni potrošači jer će vjerojatno imati manje koristi od povoljnih cijena u budućnosti, rekao je generalni direktor HDE-a Stefan Genth.

Prema njegovim riječima, sniženje cijena bit će moguće u budućnosti samo ako trgovac može navesti najnižu cijenu u posljednjih 30 dana i označiti je kao “referentnu cijenu”. To nije lako pogotovo što se cijene rijetko arhiviraju.

Izvor: Fenix-magazin/MD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.