NOVI UDARAC ZA DODIKA KOJI TONE: “Vučić je dogovorio susret Stanivukovića i Schmidta!”

Uncategorized

“Očekuje se da Vučić u narednom periodu zamoli političare iz BiH, koji su mu bliski, da se sastanu s Christianom Schmidtom. Na taj način on će poslati signal Berlinu da je spreman promijeniti situaciju”, piše “Nova.rs”.

-Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastao se jučer s gradonačelnikom Banje Luke Stanivukovićem, što je ujedno i prvi službeni susret njemačkog diplomate s predstavnicima vlasti iz Republike Srpske.

Kako piše “Nova.rs”, tokom boravka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučićevog u Berlinu, tema razgovora s kancelarom Olafom Scholzom bila je usklađivanje srbijanske vanjske politike s Evropskom unijom, ali i situacija u BiH.

“BiH je bila ozbiljna tema. Od Vučića se očekuje da ‘stavi Dodika pod kontrolu’, koji je percipiran kao ruski čovjek u regiji i produžena ruka Moskve. Njemačka očekuje da se normalizira situacija u Bosni i Hercegovini i da se srpski predstavnici vrate u institucije”, izjavio je izvor Nove.rs.

Problem je, navodi izvor, nastao zbog toga što Srbi u Bonsi i Hercegovini ne priznaju Christiana Schmidta za visokog predstavnika međunarodne zajednice. Tada je “Nova.rs” najavila da jeAleksandar Vučić obećao da će utjecati na predstavnike Srba u Bonsi i Hercegovinida se sastanu sa Schmidtom.

“Očekuje se da Aleksandar Vučić u narednom periodu zamoli političare iz Bonsi i Hercegovini, koji su mu bliski, da se sastanu s Christianom Schmidtom. Na taj način on će poslati signal Berlinu da je spreman promijeniti situaciju”, piše “Nova.rs”.

To se u međuvremenu i dogodilo. Christijan Schmidt se sastao s gradonačelnikom Banje Luke Draškom Stanivukovićem, što je ujedno i bio njegov prvi službeni sastanak s jednim predstavnikom Srba u Bonsi i Hercegovini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)