ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE GEORGEA SOROSA: “Prijeti nam treći svjetski i kraj civilizacije!”

Uncategorized

“Danas Kina i Rusija predstavljaju najveću prijetnju otvorenom društvu”, smatra Soros.

Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi biti “početak trećeg svjetskog rata” koji bi mogao značiti kraj civilizacije, rekao je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu američki milijarder i filantrop George Soros. U žestokom napadu na Vladimira Putina i Xi Jinpinga Soros je upozorio da su “autokratski režimi u usponu i da globalna privreda ide u depresiju”. Također je žestoko kritikovao bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog odnosa prema Moskvi i Pekingu.

“Invazija je možda bila početak trećeg svjetskog rata i naša civilizacija je možda neće preživjeti”, rekao je. “Invazija na Ukrajinu nije došla iz vedra neba. Svijet je sve više uključen u borbu između dva sistema upravljanja koji su međusobno dijametralno suprotni: otvorenog društva i zatvorenog društva”, rekao je.

“Danas Kina i Rusija predstavljaju najveću prijetnju otvorenom društvu”, dodao je Soros.

Napao Merkel
“Europska ovisnost o ruskim fosilnim gorivima i dalje je pretjerana, uglavnom zbog merkantilističke politike koju je provodila bivša kancelarka Angela Merkel. Sklopila je posebne poslove s Rusijom za opskrbu plinom i učinila Kinu najvećim njemačkim izvoznim tržištem. To je Njemačku učinilo najboljom ekonomijom u Europi, ali sada se mora platiti visoka cijena. Njemačku ekonomiju treba preorijentirati. A to će potrajati dugo”, rekao je Soros.

Dodao je da je Putin dobio Xijev pristanak na rusku invaziju na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu početkom februara. No, inzistirao je na tome da kineski vođa nije “toliko jak koliko misli”.

“Xi krije veliku tajnu. Nikada nije rekao kineskom narodu da je vakcinisan vakcinom koje je dizajnirano za izvornu varijantu virusa iz Wuhana i koje pruža vrlo slabu zaštitu od novih varijanti”, tvrdi Soros.

“Svijetu prijeti depresija”
“Kineska zatvaranja kojima se bore protiv covida-19 gurnula su privredu u slobodan pad, ali Xi nije mogao priznati da je pogriješio. Povrh krize s nekretninama, šteta će biti tolika da će utjecati na globalnu ekonomiju. S prekidom opskrbnih lanaca, globalna inflacija vjerojatno će se pretvoriti u globalnu depresiju”, upozorava.

Suprotno očekivanjima, Xi možda neće dobiti svoj željeni treći mandat zbog grešaka koje je napravio, predvidio je Soros.

“Dok rat bjesni, borba protiv klimatskih promjena pala je u drugi plan. Klimatske promjene su na rubu da postanu nepovratne. To bi mogao biti kraj naše civilizacije. Stoga, moramo mobilizirati sve naše resurse kako bismo što prije okončali rat. Najbolji i možda jedini način da sačuvamo našu civilizaciju je poraz Putina što je prije moguće”, zaključio je Soroš.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)