Iščupajte to dete iz mene, jer nije dečak: Abortiraju kad saznaju kojeg pola je dete, i to zbog muževa!

Uncategorized

Primitivan trend koji vlada u Crnoj Gori, po kojoj trudnice abortiraju ukoliko ne nose muško dete, nije samo pojava kod naših suseda.

– Bila mi je prva trudnoća, nismo insistirali da znamo pol deteta, a onda mi je ginekolog na jednoj kontroli u 4. mesecu otkrio da je devojčica. Bila sam iznenađena, ne znam ni sama dal pozitivno ili negativno, jer smo i muž i ja baš želeli dečaka, već smo počeli i imena da smišljamo. Razmišljala sam kako ću reći mužu, jer je on uvek sanjao porodični život okružen sinovima. Uopšte mi nije bilo svejedno. Otišla sam kući i rekla mu direktno, bez okolišanja, “čekam devojčicu”.

– On samo što nije pao u nesvest, potpuno je prebledeo. Prvo me je pitao da li sam sigurna, a potom i “šta ćemo sad”, kao da sam u mogućnosti da bilo šta uradim, sem da rodim dete. Sutradan je zakazao ispitivanje pola deteta na poznatoj beogradskoj klinici, a kada je utvđeno da je devojčica, više nije imao onaj elan i sjaj budućeg oca. Kao da ga je bilo briga. Ne znam ni sama zašto, ali nekako mislim da se još nije pomirio sa tim isako je prošlo dve godine od mog porođaja.

– Voli on našu ćerkicu, ali i dalje me muči taj osećaj, da bi više voleo da sam abortirala. Još uvek nemamo drugo dete, ne znam ni da li ga želi, možda se plaši da će opet biti devojčica – navodi Andrijana iz Beograda.

I kod nas je ovo dobro poznato ginekolozima sa dugogodišnjom praksom:

– Nije to samo slučaj kod Crnogoraca, i kod nas imate dosta takvih primera. Prosto, žene nekada nisu zadovoljne polom deteta, i odluče se na abortus. Češće je to slučaj kod drugog ili trećeg deteta, nego u prvoj trudnoći.

– Ako je bračni par, recimo, dva puta imao devojčicu, a sada želi dečaka i pri trećoj trudnoći opet dobiju devojčicu, često se odluče na taj korak, jer prosto nisu dobili željeno – navodi ginekolog Gordana Obradović govoreći da razlozi zbog koji pacijentkinje traže abortus, nisu uvek iskreni.

Pored pola deteta, devojke se odluče na abortus i zbog loše finansijske situacije ili ako patner insistira na tome. Abortiranje dece neželjenog pola je praksa i u drugim zemljama istočne Evrope – Albaniji, Makedoniji, na Kosovu, ali i Kini, Velikoj Britaniji, Jermeniji i Azerbejdžanu.

Zakonski je moguće uraditi abortus do 10. nedelje trudnoće, pol deteta se uglavnom određuje u 5. mesecu trudnoće, ali raznim invazivnim i neinvazivnim metodama, pol je moguće odrediti već u 9. nedelji.

Invazivne metode podrazumevaju biopsiju, dok se pod neinvazivnim podrazumevaju testovi koji na našem tržištu postoje već nekoliko godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.