MISTERIOZNA I OPAKA BOLEST STIGLA U SRBIJU: Lekari na nogama, ovo su prvi simptomi

Uncategorized

U svetu vlada epidemija misteriozne bolesti jetre koja pogađa decu, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Za sada je zaražen jedan dečak star devet godina i nalazi se na bolničkom lečenju u Instititu za majku i dete u Beogradu.

U pitanju je “akutni hepatitis nepoznatog porekla“, a njegov glavni “okidač”, prema rečima lekara, jeste adenovirus, koji se dobija prljavim rukama i kapljičnim putem.

Bolest se pojavljuje kod dece od mesec dana do 16 godina starosti i izaziva ozbiljna oštećenja jetre.

Ovo, strašno oboljenje, registrovano je u više od 20 zemalja sveta, a u Rumuniji je zabeležen i prvi smrtni slučaj.

Foto: Profimedia
Pedijatar dr Saša Milićević ističe da je reč o veoma čudnom i opasnom obliku žutice koji može biti i fatalan po decu!

– Izazivač je adeno virus i to je veoma čudno i za nas lekare misteriozno, jer se ovaj virus nikada ranije nije dovodio u vezu sa bolestima jetre. Ukoliko dođe do zaražavanja dece, to ćete prvo primetiti žutilom beonjača, žutilom kože, belom stolicom, i tamno žutim urinom, nalik boji piva. Kod neke dece su mogu javiti i temperatura, malaksalost, loš apetiti… Međutim, kod nekih pacijenata akutni hepatitis nepoznatog porekla može biti totalno bez simptoma i to je najveći problem bolesti – naglašava dr Milićević.

Na pitanje koji je najbolji savet za roditelje, on odgovara:

– Roditelji u ovom periodu treba da povedu računa o zdravlju dece, posebno o higijeni. Ali, mame i tate, moraju da znaju da nije svako žutilo ova misteriozna bolest. Deca koja jedu dosta šargarepe ili mandarina imaju žuti pigment na dlanovima i to nema veze sa novim hepatitisom. Zato je najvažnije pratiti svoje dete i ukoliko primetite bilo kakav čudan simptom, obratite se lekaru! – upozorava doktor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)