HRVATSKA POBESNELA ZBOG ORBANOVE IZJAVE! Tenzije u komšiluku – hitno pozvali mađarskog ambasadora na razgovor

Uncategorized

Ambasador Mađarske u Hrvatskoj pozvan je na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova, a hrvatski ambasador je zatražio objašnjenje u Budimpešti zbog izjave premijera Viktora Orbana da je Mađarskoj “oduzeto more”.

Mađarski premijer je prošle nedelje izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da “joj nisu oduzeli more” aludirajući na hrvatsku obalu čiji su delovi nekada bili u sastavu Ugarske.

– Hrvatska osuđuje izjavu predsednika mađarske vlade. Osuđujemo bilo kakve teritorijalne pretenzije prema susednim državama – saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske.

Pozadina Orbanove izjave je protivljenje evropskom embargu na uvoz ruske nafte, zbog čega je Mađarsku u ponedeljak posetila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako je objasnio jedan evropski diplomata za France Presse, Mađarska bi za sigurnu dostavu nafte trebalo da ima novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Stoga, traži garancije da će se Zagreb angažovati na izgradnji te infrastrukture, kao i garancije o evropskim finansijskim sredstvima.

– Oni koji imaju more i luke mogu doneti naftu na tankerima. Da ga (more) nisu uzeli od nas, i mi bismo imali luku – rekao je Orban u razgovoru za državni mađarski radio prošlog petka, kako prenosi Politico koji tumači da je Orban mislio na jadransku obalu.

Hrvatsko ministarstvo ističe da takve izjave nepotrebno narušavaju međudržavne odnose.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.