Austrija će produžiti granične kontrole unatoč presudi suda EU-a da su kontrole nezakonite

Uncategorized

Austrijske su vlasti odlučile produžiti postojeće granične kontrole na kopnenoj granici s Mađarskom i Slovenijom za još šest mjeseci, navodeći iste stare razloge, iako je Sud pravde EU presudom objavljenom u aprilu presudio da produljenje graničnih kontrola na temelju istih razloga više od šest mjeseci protivi se Schengenskom graničnom zakoniku .

Austrijska granična provjera s njezinim dvjema susjednim državama, Mađarskom i Slovenijom, trebala se prekinut danas, srijeda, 11. maja, no sada je produljena za još pola godine.

Stranica Europske komisije o ponovnom uvođenju graničnih kontrola navodi Austriju kao jednu od sedam zemalja schengenskog područja s ponovno uvedenim kontrolama na unutarnjim granicama, a kao razlog za provođenje kontrola navodi se sekundarna kretanja, rizik od terorista i organiziranog kriminala, stanje na vanjskom granice .”

Iste prijetnje su austrijske vlasti i u prethodnih šest mjeseci navodile kao razlog ponovnog uvođenja graničnih kontrola.

Ipak, prema presudi najvišeg suda EU-a izdanoj 26. aprila, granične kontrole produžene na razdoblje od šest mjeseci, na temelju sigurnosnih razloga zbog istih prijetnji, protivne su Schengenskom graničnom zakoniku i kao takve su nezakonite .

U presudi se objašnjava da iako države članice imaju zakonsko pravo uvesti granične kontrole kako bi očuvale unutarnju sigurnost, maksimalno razdoblje u kojem takve granice mogu ostati na snazi ​​je šest mjeseci, jer Sud tvrdi da je to vremensko razdoblje dovoljno za članicu Država treba smisliti druga učinkovitija sredstva za suočavanje s prijetnjom, umjesto graničnih kontrola.

“ Zakonodavac EU-a smatrao je da je razdoblje od šest mjeseci bilo dovoljno da dotična država članica usvoji, prema potrebi u suradnji s drugim državama članicama, mjere koje bi omogućile suzbijanje takve prijetnje uz održavanje, nakon tog šestomjesečnog razdoblja, načelo slobodnog kretanja ”, primjećuje Sud.

Međutim, Sud također napominje da se granične kontrole mogu produljiti i dulje od šest mjeseci u slučajevima kada se otkrije nova prijetnja, različita od one na temelju koje su granične kontrole bile provedene u prethodnih šest mjeseci.

Dok u slučajevima kada Vijeće EU-a izda preporuku u vezi s određenom prijetnjom funkcioniranju schengenskog prostora, granične kontrole mogu ostati na snazi ​​do dvije godine.

“ I nakon isteka te dvije godine dotična država članica može, ako je suočena s novom ozbiljnom prijetnjom svom javnom poretku ili unutarnjoj sigurnosti i ako su ispunjeni svi uvjeti nametnuti Zakonom o schengenskim granicama, odmah ponovno uvesti graničnu kontrolu za maksimalno ukupno trajanje od šest mjeseci ”, objašnjava se u presudi Suda.

Prošlog tjedna Švedska je također najavila ponovno uvođenje graničnih provjera navodeći ozbiljne prijetnje unutarnjoj sigurnosti zemlje kao terorističke prijetnje i nedostatke na vanjskim granicama. Ostale zemlje s unutarnjim graničnim kontrolama su Francuska, Norveška, Austrija, Njemačka i Danska.

Oni su također ponovno uveli kontrolu uglavnom zbog sekundarnih kretanja i terorističkih prijetnji. Francuska je jedino schengensko područje koje također održava granične kontrole zbog konteksta pandemije koronavirusa.

gpmaljevac.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.