RIJEŠENA DILEMA Bećirović kandidat trojke za člana predsjedništva BiH

Uncategorized

Denis Bećirović (SDP) zajednički je kandidat Trojke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, saznaje Politicki.ba.

Njega su podržali predsjednici Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, Naroda i Pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.

Zvanično predstavljanje Bećirovića najavljeno je polovinom ove sedmice.
Trojka najavljuje da će njihov kandidat imati širu podršku.

Prema saznanjima Politicki.ba, očekuje se da će ga podržati i Narodni evropski savez (NES).

Bećirović je bio kandidat SDP-a na prošlim izborima.

Nakon što su zatvorena biračka mjesta 7. oktobra 2018. godine, on je izgubio od kandidata Stranke demokratske akcije Šefika Džaferovića za skoro 18.000 glasova.

Džaferović je osvojio 212.581, dok je Bećireviću pripalo 194.688 glasova.

SDP je u više navrata tvrdio da je pokraden.

Najavljuje se podrška još nekoliko većih stranaka.

Denis Bećirović (Tuzla, 28. studenog 1975.), bošnjački bosanskohercegovački političar i povjesničar, član Kolegija Zastupničkog doma PS BiH i član SDP-a BiH.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović rođen je 1975. godine u Tuzli. Sa suprugom Mirelom ima sina Danisa i kćerku Enu-Miu. Diplomirao je 1998. na Filozofskom fakultetu u Tuzli a doktorirao 2010. u Sarajevu. Ušao je u SDP 1993. godine i obavljao je nekoliko funkcija unutar stranke. Prije političkog angažmana, Bećirović je bio nastavnik historije u osnovnoj školi u Tuzli, a od 1998. do 2002. radi u Srednjoj ekonomskoj školi u ovom gradu. Docent je na Filozofskom fakultetu u Tuzli od 2010. U organima vlasti je od 1998., kada je izabran za poslanika u Parlamentu Federacije BiH.

Dvije godine poslije ulazi u Skupštinu Tuzlanskog kantona i federalni Dom naroda. Na Općim izborima 2002. godine ponovo je izabran za poslanika u Skupštini, a četiri godine kasnije ulazi u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Mandat će obnoviti i 2010. godine. Na izborima 2014. godine osvojio je treći uzastopni mandat u Državnom parlamentu. Na Općim izborima 2018. godine kandidovao se za mandat u Predsjedništvu BIH, ali ga nije osvojio. U februaru 2019. godine izabran je za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.