Čovjek koji ne može dati izjavu aa da ne uvrijedi Skandalozna izjava Dodika na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom

Uncategorized

Sloboda je jedino moguća ako imamo svoju državu, naveo je Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Banja Luci rekao da je obilježavanje 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom važno za Republiku Srpsku, jer je srpski narod predvodio antifašističku borbu na prostoru bivše Јugoslavije.

– Armija BiH je zločinačka organizacija koja je organizovala logor i njihovi komandanti su odgovarali za ratne zločine. Oni su u svom sastavu imali odred El Mudžahedin, koji je činio svirepe zločine koje je svijet upoznao kada se to tek počelo činiti nad njima u Siriji i drugim mjestima. Takva vrsta revizionizma u kome se pokušavaju pribaviti tekovine narodnooslobodilačkog rata za narod koji nije učestvovao u narodnooslobodilačkom ratu, tek rijetki muslimani tog vremena su bili u narodnooslobodlilačkoj vojsci, a komunisitički sistem je zato što je tražio i formirao svijest o bratstvu i jedistvu i posebno isticao – kazao je Dodik danas u Banja Luci.

Dodik je čestitao današnji praznik i rekao da je ovo rođendan za sve one koji su nasljednici i potomci srpskog naroda, koji je većinski motiviran da uđe u antifašistiku borbu protiv Nijemaca, Italijana na ovim prostorima, te Nezavisne države Hrvatske, koja je kako kaže bila produkt fašističkog i neonacističkog prisustva na prostoru bivše Јugoslavije.

Kaže da su Јasenovac, Јadovno, Pag, Prebilovci, simboli stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, što ne smije biti zaboravljeno.

 

– Kad tome dodamo staro Staro sajmiše i Kragujevac, onda vidimo da je to bio jedan pokret, koji je bio usmjeren na uništenje srpskog naroda na čitavom prostoru gdje on živi. Sloboda je jedino moguća ako imamo svoju državu – naveo je Dodik u govoru.

Potom je dao izjavu medijima u kojoj je rekao da je Armija RBiH je zločinačka organizacija koja je organizovala logor i njihovi komandanti su odgovarali za ratne zločine.

– Armija RBiH je zločinačka organizacija koja je organizovala logor i njihovi komandanti su odgovarali za ratne zločine. Oni su u svom sastavu imali odred El Mudžahedin, koji je činio svirepe zločine koje je svijet upoznao kada se to tek počelo činiti nad njima u Siriji i drugim mjestima. Takva vrsta revizionizma u kome se pokušavaju pribaviti tekovine narodnooslobodilačkog rata za narod koji nije učestvovao u narodnooslobodilačkom ratu, tek rijetki muslimani tog vremena su bili u narodnooslobodlilačkoj vojsci, a komunisitički sistem je zato što je tražio i formirao svijest o bratstvu i jedistvu i posebno isticao – kazao je Dodik danas u Banja Luci.

 

Armija Republike Bosne i Hercegovine je službeno osnovana 15. travnja 1992., od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organiziranih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Nakon Daytonskog sporazuma zajedno s HVO-om je transformirana u Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine.

Armija RBiH bila je legitimna vojska međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. Armija Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH ili ARBiH) bila je službena oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Armija RBiH osnovana je 15. travnja 1992. što se slavi kao Dan armije. Njen mandat i zadaci unutar Oružanih snaga RBiH okvirno su definirani Ustavom Republike Bosne i Hercegovine (čl. 162).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.