NJEMAČKA: Gdje možete zaraditi dodatnih 15 eura po satu – i kako doći do poslova?

Uncategorized

Gorivo, energija i hrana skuplji su nego ikad. Mnogi se sada žele prihvatiti honorarnog posla. Ali koliko novca možete zaraditi s tim?

 

 

Osnovno je pravilo: nitko u Njemačkoj ne može živjeti samo od mini-posla. Nekima se zapošljavanje s niskim plaćama još uvijek isplati.

Mini-poslovi mogu donijeti najviše 450 eura mjesečno ili 5.400 eura godišnje. Uz zakonsku minimalnu satnicu od trenutno 9,82 eura, to je nešto manje od 46 sati mjesečno. Od 1. listopada gornja granica će biti podignuta na 520 eura mjesečno ili 6.240 eura godišnje. Budući da bi se minimalna satnica tada također trebala povećati na 12 eura, pogođeni bi mogli raditi oko 43 sata.

Mjesečna zarada je bez poreza i socijalnog osiguranja do ove granice.

“Kao mini-zaposlenik, radim bruto za neto”, objašnjava Peter Konieczny, vođa tima u centru za mini posao u Essenu.

“Oslobođen sam socijalnog osiguranja i moram plaćati samo doprinose za obvezno mirovinsko osiguranje.”

No, mini-radnici također mogu pisanim putem podnijeti zahtjev za oslobađanje od obveznog mirovinskog osiguranja.

No vrijedi i sljedeće: Ako uz glavni posao koji podliježe obveznom osiguranju imate nekoliko mini poslova, samo je prvi potpuno oslobođen poreza.

Gdje tražiti posao?

Tražitelji posla trenutno imaju dobre mogućnosti u ugostiteljstvu. U idealnom slučaju, uslužno osoblje može zaraditi i do 13 eura na sat. Ako posao ide dobro, često bude i dodatnih napojnica od oko 6 do 9 eura po satu.

Iskustvo nije potrebno. U pravilu, sve što trebate je ljubaznost i fleksibilnost.

Posao se smatra posebno napornim. U pravilu je potrebno uslužno osoblje za vikend ili radnim danom u večernjim satima. Uslužno osoblje ponekad mora ostati dugo nakon zatvaranja kako bi i pospremili restoran ili bar.

Ne traže samo restorani ispomoć. Kazališta, kina ili noćni klubovi također trebaju uslužno osoblje za blagajne, garderobu ili bar.

Corona test centri

Ugovori o radu ograničeni su na samo nekoliko mjeseci. U idealnom slučaju, međutim, možete zaraditi do 18 eura na sat u ispitnom centru. Ako radite i nedjeljom, postoji odgovarajući dodatak.

U ispitnim centarima brine se za upis, bris, evaluaciju i izdavanje potvrde.

Razni događaji

Organizatori koncerata i event agencije trenutno također traže ispomoć. Kao zaposlenik pomažete u postavljanju i demontaži pozornica. U pravilu se može zaraditi i do 16 eura na sat jer se demontaža pozornice često odvija noću ili nedjeljom.

Dostave

Pakete, pisma, uzorci krvi, kupovine u supermarketima, pića, hrana ili čak testovi na korona često se moraju prevoziti . Tvrtke traže zaposlenike upravo za te usluge. U pravilu možete zaraditi između 13 i 18 eura na sat.

Plaća se i naknada za gorivo ako robu dostavljate vlastitim vozilom. Oni koji dostavljaju pizzu i namirnice iz u supermarketa obično također dobiju napojnicu. Kurirske tvrtke za bicikle ne plaćaju benzin, ali plaćaju proviziju ako se roba brzo dostavi primatelju.

Podučavanje

Mnogi roditelji sve više traže jeftine učitelje za svoje potomke. Taj honorarni posao može biti posebno vrijedan za studente. Ovisno o temi, razini težine i potražnji, u najboljem slučaju možete zaraditi do 50 eura na sat.

Osim puno strpljenja, zainteresirani moraju biti dobro upoznati s tematikom.

Gdje mogu pronaći mini posao?

Postoji nekoliko načina da pronađete pomoćni posao. Zavod za zapošljavanje može pomoći. Vlast nudi razne ponude pomoći i vlastitu ponudu poslova samo za mini poslove.

Internetske burze poslova i platforme za mini posao kao što su Jobware, Stepstone, Indeed, Xing, LinkedIn i Randstad također nude brojne ponude poslova na bazi mini zaposlenja.

Bolje je poslati prijavu izravno. U ugostiteljstvu, posebno u pekarama, a posebno u supermarketima, postoji velika potreba za zaposlenicima.

Fenix-magazin/IK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.