Negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca za Vladu RS je ‘izražavanje mišljenja’

Uncategorized

Iako nema nikakav utjecaj na Vijeće sigurnosti UN-a Vlada bh. entiteta Republika Srpska uporedo sa izvještajem koji priprema visokog predstavnika u BiH šalje i svoj izvještaj u kojem iznosi svoje viđenje aktuelne situacije u Bosni i Hercegovini.

Tako je Vlada RS u izvještaju navela da krivicu za sadašnju političku krizu u BiH snosi bivši visoki predstavnik Valentin Incko, koji je, napuštajući funkciju prošle godine, “nezakonito donio dekret kojim se kriminalizira izražavanje određenih mišljenja o ratu u BiH iz devedesetih godina.”

Da pojasnimo, Incko je krajem jula 2021. godine donio dopune Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava i zabranjuje negiranje genocida, veličanje ratnih zločina ili bilo kakvo nagrađivanje osuđenih ratnih zločinaca.

“Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjeren je protiv skupine osoba ili članova skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se u kaznenom zatvoru od šest mjeseci do pet godina.

Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što su ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravomoćnoj presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili na bilo koji način veća osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kažnom zatvorom od najmanje tri godine”, dio je izmjena Krivičnog zakona BiH.

Nakon tih izmjena predstavnika iz RS-a u institucijama BiH iz reda Srba započeli su blokadu rada institucija, nisu dolazili na sjednice Parlamenta BiH, nisu održavane sjednice Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH, komisije…

Ove godine 9. januara u Banjoj Luci tijekom obilježavanja neustavnog dana RS iza leđa Milorada Dodika stajao je osuđen ratni zločinac Vinko Pandurević.

Haški tribunal ga je osudio na 13 godina zatvora. Vinko Pandurević je 1995. godine bio komandant Zvorničke brigade i imao je čin potpukovnika. Na teritoriji pod kontrolom njegove brigade bilo je nekoliko stratišta na kojima su strijeljani Bošnjaci iz Srebrenice.

Vlada RS dalje u svom izvještaju tvrdi da RS nije zainteresiran za bilo kakav oblik secesije, a pokušaj da jednostrano prenese nadležnosti sa države na entitet naziva “ostvarenjem svojih legitimnih ustavnih prava”.

“Kao da će zakonsko uređivanje medicinskih sredstava u Banjalucima, a ne u Sarajevu, kao što je to bio slučaj dugi niz godina, nekako završiti rasparčavanjem BiH. Oni koji iznose takve zapaljive optužbe imaju ili loše informacije ili loše namjere”, navodi se u izvještaju .

Visoki predstavnik Christian Schmidt suspendirao je Zakon o nepokretnosti RS do donošenja državnog zakona kojim se uređuje vlasništvo i upravljanje državnom imovinom. Vlasti RS-a rade i na formiranju entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva iako već godinama postoji državna koja je priznata. O tome je u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a pisao Schmidt.

“Agencija BiH jedina je institucija u BiH ovlaštena za osiguranje sigurnosti i učinkovitosti farmaceutskih proizvoda i medicinskih sredstava u BiH, te jedina agencija osnovana u skladu s pravnim stečevinom EU kao uvjetom za BiH u procesu pristupanja EU. Vraćanje unatrag ozbiljno ugrožava unutarnje tržište BiH, posebno slobodno kretanje roba.Podriva ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH koje proizlaze iz međunarodnih konvencija koje se odnose na trgovinu opojnim drogama i psihotropnim tvarima i ove reforme izravno se protiv mjerama zaštite javnog zdravlja i predstavlja opasno i nepotreban rizik za život i dobrobit svih građana BiH”, konstatira Schmidta.

Ono što je interesantno da Vlada RS u svom izvještaju navodi da “ne postoji druga alternativa – građani srpske i hrvatske nacionalnosti u BiH neće dozvoliti prenebregavanje prava koja su im zagarantovana Dejtonskim sporazumom na način koji će islamističkoj strani SDA omogućiti da ostvari svoj cilj, odnosno da ostvari dominaciju uz snažnu vlast centralizovanu u Sarajevu.”

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a održat će se 11. maja, a Rusija je najavila da neće sudjelovati pa se otvara pitanje i Schmidtovog direktnog obraćanja članicama VS, ukoliko Kina ne bude izrazila protivljenje.

NAP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.