MAKEDONAC SAŠKO (19) POKOŠEN JE RAFALOM U SPLITU: Bio je prvi poginuli vojnik JNA, iako njegova zemlja nije sudjelovala u ratu

Uncategorized

Makedonski parlament je potkraj srpnja 1991. Jugoslavenskoj narodnoj armiji rekao – dosta. Nakon što je redovna, mlada vojska JNA na bojišnicama počela gubiti živote, zatražili su hitno povlačenje vojnika JNA makedonske nacionalnosti koji su se nalazili na bojištima u Hrvatskoj.

Na današnji dan pala je prva žrtva JNA
Prva makedonska žrtva bio je Sašo Gešovski (1971.) koji je služeći redovni vojni rok u JNA ubijen 06. svibnja 1991. prilikom velikih demonstracija ispred zgrade Komande Vojnopomorske oblasti u Splitu. No, mladi vojnik čiji je nadimak bio “Saško”, a koji je poginuo u svojoj 19. godini, nije bio samo prva makedonska žrtva, već je bio općenito prvi pripadnik JNA koji je poginuo u oružanim sukobima, iako njegova rodna Makedonija nije sudjelovala u ratovima 90-tih.

Podsjetimo, Splićani su na današnji dan 1991. ustali protiv JNA koja je u travnju počinila masakr u Borovu Selu te držala pod blokadom selo Kijevo u Dalmatinskoj zagori. Istodobno, srpske paravojne postrojbe takozvane Martićeve milicije neometano počinju terorističke napade na Kijevo i ostala mjesta u okolici te blokiraju prometnice.

 

Splitom se proširilo buntovno raspoloženje, a Nezavisni sindikat Brodosplita pozvao je radnike da se upute pred Banovinu, gdje je tada bilo sjedište Vojno-pomorske oblasti JNA, na prosvjed. Putem su im se pridružili i radnici iz svih splitskih poduzeća te brojni građani.

 

Naguravanje, pucnjava i smrt
Oko 11 sati prosvjednici su stigli pred zgradu VPO-a koju su čuvala dva oklopna transportera, jedan s istočne i jedan sa zapadne strane, a kordon hrvatskih policajaca postavio se između Banovine i revoltiranih građana. Masa je zahtijevala deblokadu Kijeva, čije je stanovništvo u obručju jugo-armije danima bilo bez hrane, vode i lijekova. U jednom trenutku radnici i građani probili su kordon, nakon čega je nastao opći metež koji je rezultirao penjanjem prosvjednika na oklopni transporter, hrvanjem s vojnikom koji je bio u transporteru za mitraljezom i povremenim pucnjevima. Upravo u tom naguravanju i pucnjavi, na žalost, poginuo je 19-godišnji Sašo Gešovski.

Sa zgrade Banovine skinuta je jugoslavenska, a istaknuta hrvatska državna zastava. Radnik škvera Ivan Begonja iščupao je s transportera JNA mitraljez i razbio ga. Strasti su se smirile tek oko 17.30 sati, kada je tadašnji načelnik PU Split izjavio da je Split opet miran grad.

Autor:Snježana VučkovićPetak, 06. svibnja 2022. u 09:27

https://youtu.be/NxZem8DwUoE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.