Elmedin Konaković žestoko poručio na HRT-u: Nemojte nam prijetiti, trećeg entiteta neće biti

Uncategorized

BiH trenutno nema izborni zakon. Mi nemamo ustavan način da izaberemo Dom naroda, predsjednika, potpredsjednika. Nažalost do dogovora nije došlo i imamo situaciju kakvu imamo
U emisiji Otvoreno na HRT-u 1 večeras je gostovao predsjednik Naroda i pravde (NIP) Elmedin Konaković.

Pored njega gosti emisije bili su Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, Domagoj Hajduković, predsjednik saborskog odbora za evropske poslove (Socijaldemokrati), te Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a.

U emisiji se večeras govorilo o predstojećim Općim izborima u BiH zakazanim za 2. oktobar 2022. godine u kontekstu Izbornog zakona oko kojeg još uvijek nema dogovora.

– BiH trenutno nema izborni zakon. Mi nemamo ustavan način da izaberemo Dom naroda, predsjednika, potpredsjednika. Nažalost do dogovora nije došlo i imamo situaciju kakvu imamo.

BiH nije istinski suverena država već je to neproklamirani protektorat i pod skrbništvom je međunarodne zajednice. Još puno toga se do izbora može promjeniti.

Ako viski predstavnik može nametnuti amandmane na Ustav kao što je to bio slučaj, može nametnuti i Izborni zakon. Visoki predstavnik ne samo da ima mogućnost, on ima i obavezu da reaguje – kazao je Ljubić.

– BiH je suverena država sa svojom granicom i teritorijom, Ustavom, Izbornim zakonom i nema dvojbe u te činjenice – naglasio je odmah Konaković.

Prema njegovim riječima, reforma cjelokupnog Ustava je tema o kojoj treba govoriti, a ne svoditi temu samo na izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

– Sa nama se ne može razgovarati tako što će nam se prijetiti. Neka se u Hrvatskoj zapitaju kako su došli u situaciju da su im glavni partneri ljudi iz RS-a u kojem 93% Hrvata ne živi.

Ja mislim da se ovom temom politizira i zvecka čak i oružjem i upozoravam još jednom – nemojte tako sa nama pričati, mi možemo racionalno razgovarati stotinu dana, ali na ovakav pristup ne pristajemo – poručio je Konaković.

Ljubić je na to rekao da nisu u pitanju nikakve prijetnje:

“Nad Hrvatima se provodi političko nasilje. Poručujem svima koji zaziru od hrvatskog entiteta neka prestanu oduzimati politička prava Hrvatima”.

Na pitanje da li smatra da će se do izbora nešto promjeniti, Konaković odgovara:

– Neće se pregovarati i mislim da se ništa neće mijenjati do izbora, a izbori će se održati. Trećeg entiteta neće biti. Neka vaš predsjednik Milanović koji glorificira Dodika pozove tog istog Dodika i neka dogovore indirektan izbor predsjednika, mogu se naći u ambasadi Rusije. Svi se sa tim slažemo.

Još jednom vam naglašavam – mi smo pod pritiscima nezgodni, nismo neko kome se maše prstom. Nemojte prekidati mostove koji treba da se grade – zaključio je lider NiP-a.

oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.