Znate li šta je Bakir Izetbegović radio tokom rata u BiH?

Uncategorized

Bakir Izetbegović danas je jedan od najuticajnijih bh. političara, član državnog Predsjedništva i predsjednik Stranke demokratske akcije, a na javnoj sceni njegovo ime i lik prisutni su mnogo duže od njegove političke karijere.

Rođen u porodici Alije Izetbegovića, Bakir se od malih nogu kretao u uglednim krugovima ljudi, a o njegovom životu tokom agresije na Bosnu i Hercegovine ne zna se baš mnogo.

Od dostupnih podataka, izdvajaju se oni da je kompletan ovaj period proveo u opkoljenom Sarajevu i da je bio zaposlen u kabinetu predsjednika Alije Izetbegovića. Sam Bakir je u svojoj biografiji naveo da je od 1991.god. do 2003. god. obavljao je dužnost direktora Zavoda za izgradnju kantona Sarajevo.

Lični sekretar Alije Izetbegovića
Poznato je da za period rata bio zaposlen i kao lični sekretar prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića. Njegova uloga u ratu bila je važna, a pamtimo njegove izjave u poraću kada je najavljivao da se nikada ne namjerava ozbiljno baviti politikom. Na kraju je ipak popustio, možda bi bilo bolje da nije, ko će znati…

U njegovoj biografiji također se navodi da je aktivno učestvovao u organizaciji priprema za odbranu BiH od agresije, te u izgradnji Sarajevskog tunela. U vrijeme dok je obavljao funkciju direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo organizovao je obnovu razrušenog Sarajeva – vodio je projekte koji su omogućili snabdijevanje grada vodom bez redukcija, sanaciju sanitarne deponije, izgradnju Zapadnog ulaza, obnovu rasvjete, postakljivanje preko 1 miliona m2 prozora, obnovu 1350 razrušenih stanova, obnovu Vijećnice, hotela Evropa, izgradnju 500 stanova za borce na Bačićkom Polju, izgradnju naselja Šip sa boračkim stanovima i pratećim objektima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.