“Ukrajinski plaćenici iz Živinica”: O kanal sa članovima airsoft kluba B-Unit

Uncategorized

 

Ministarstvo odbrane Rusije uputilo je notu vojnom atašeu BiH da se 167 državljana Bosne i Hercegovine bori na strani Ukrajine protiv ruskih vojnih snaga. U informaciji stoji da je od 167 dobrovoljaca, njih 17 već se vratilo u BIH, dok su 24 poginula. Iz Ministarstva vanjskih poslova BIH nisu mogli potvrditi ovu informaciju, koju su proslijedili nadležnim institucijama na dalje postupanje.

Proruski Telegram kanal objavio je kao dokaz da 167 bh. državljana ratuje u Ukrajini fotografiju članova airsoft kluba B-Unit iz Živinica. Iz ovog kluba za O kanal tvrde da njihovi članovi nemaju nikakve veze sa ratom u Ukrajini, te da je informacija potpuna laž.

– To daje jednu ružnu sliku o samom klubu, o našim članovima a i o samoj airsoft zajednici u našoj državi, koja je jako bogata. Pravno gledajući, bespotrebno su upotrijebili našu sliku u negativnom kontekstu, što nama može donijeti jako nezgodne konsekvence, kazao nam je Srebrenko Prcić iz živiničkog airsoft kluba.

Ovu informaciju je prvi objavio portal Istraga, čiji urednik Avdo Avdić kaže da informacija o ratovanju bh. državljana u Ukrajini na strani vlasti iz Kijeva netačna i plasirana sa jasnim političkim namjerama. Priču je na početku agresije Rusije na Ukrajinu plasirao ministar vanskih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je kazao da na ukrajinskoj strani ratuju državljani Kosova i BiH i to bez bilo kakvih dokaza.

– Nije ovo priča od jučer, ovo traje od početka agresije. A stvarna priča o bh. državljanima na području Ukrajine traje od 2014. godine kada su paravojne formacije Ruske na istoku Ukrajine pokrenule ofanzive. Navodna zaštitarska agencija Vagner, koja radi sa samim Kremljom. Bh. građani jesu bili ratovali na području Ukrajine, ali na strani proruskih paravojnih formacija, to jest članovi agencije Vagner koja se nalazi na crnoj listi i EU i SAD-a, objašnjava Avdić.

Avdić dodaje da je u pitanju klasičan ruski način manipulacije, što potvrđuje i objava fotografije Airsoft kluba iz Živinica, čiji članovi su predstavljeni kao borci u Ukrajini. Iz ovog kluba navode da svi airsoft klubovi u BIH imaju sigurnosne kontrole i provjere svih članova, a sve zbog prirode ovog sporta.

– Imaju česte kontrole sigurnosnih i obavještajnih službi i svaki naš član mora da prođe te provjere inače ne može postati član nekog kluba. To je generalni stav svih airsoft klubova i cijela zajednica se fokusira na toj bezbijednosti i sigurnosti da ne bi neko zloupotrijebio airsoft u negativne konotacije, dodaje Prcić.

U BiH je 2014. godine došlo do izmjena zakona kojima je boravak na stranom ratištu postao krivično djelo, kažnjivo zatvorom do deset godina a koje se kao takvo tretira za sva ratišta osim za sirijsko, jer je ratovanje na strani ISIL-a deklarisano kao terorizam.

Priču donosi Vahidin Mujagić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.