Dodik nakon sastanka sa Blinkenovom pomoćnicom: Oni sve horski isto ponavljaju, zbog galame iz Sarajeva…

Uncategorized

 

 

 

Apsolutno jedna predstava da stvari koje mi potežemo budu riješene i nije tačno da se RS bavi nekom vrstom urušavanja teritorijalnom integriteta BiH

U službenu posjetu Bosni i Hercegovni danas je stigla pomoćnica državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena iz Biroa za evropske i euroazijske poslove Karen Donfried. Sa njom je doputovao i posebni izaslanik američke vlade za Zapadni Balkan Gabriel Escobar. Nakon sastanka sa njima član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je konstatovao kako nije sporna teza da BiH treba da očuva svoj teriotorijalni integritet i spoljnu suverenost.

Dodik je, kako navodi, Donfried rekao da je BiH bezbjedna sredina i da u njoj vlada potpuna bezbjednost, da nema izazova koji bi mogli dovesti do toga da ona bude destabilizovana.

– Zanimala ih je priča o, kako oni horski ponavljaju, korupciji, o održavanju izbora u planiranim rokovima i da je njihova pozicija da visoki predstavnik i vojno prisustvo u BiH ostanu. Apsolutno jedna predstava da stvari koje mi potežemo budu riješene i nije tačno da se RS bavi nekom vrstom urušavanja teritorijalnom integriteta BiH, kazao je.

On navodi da se nije složio sa pozicijom visokog predstavnika u BiH, rekavši još jednom kako on za njega ne postoji do SAD na tome potenciraju.

image

Dodik je rekao kako se ranije zalagao za produženje mandata EUFOR-a/Senad Gubelić/Oslobođenje/

Što se tiče prisustva EUFOR-a u BiH i nastavka misije Althea, Dodik je rekao kako se ranije zalagao za produženje mandata EUFOR-a.

– Zbog galame iz Sarajeva odjednom se pojavilo dodatnih 500 vojnika koji kruže po BiH, tu su ispred škola, vrtića… E protiv takve smo misije Althea. Athea (EUFOR) može nastaviti svoju misiju u BiH kao u prethodnim godinama, ali ne moze vršiti ovakve nove operacije bez saglasnosti i odluke Predsjedništva BiH. Za to se zalažem, kazao je Dodik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.