Od iduće godine za ulazak iz BiH u Hrvatsku plaćat će se 7 eura

Uncategorized

 

Važno je naglasiti kako se spomenuti zahtjev neće morati ispunjavati prilikom svakog prelaska granice, nego jednom u tri godine ili do isteka putne isprave (u slučaju da ona ističe u roku kraćem od tri godine).
OGLAS

Građani Bosne i Hercegovine bi uskoro mnogli plaćati ulazak u Europsku uniju pa tako i u Hrvatsku. Novi Europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (ETIAS) u funkciju bi trebao biti pušten 2023. godine što će značiti nova pravila za ulazak u Hrvatsku, prenosi RTL.

Tako će stanovnici BiH prije putovanja u EU morati popuniti elektronski obrazac i platiti jednokratnu naknadu od sedam eura.

“Putnici će morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije. Ispunjavanje obrasca zahtjeva ne bi trebalo trajati dulje od 10 minuta te za njega ne bi trebala biti potrebna nikakva dokumentacija osim putne isprave ili osobne iskaznice. Ako osoba ne može podnijeti zahtjev (zbog dobi, razine pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može ua njezino ime podnijeti treća osoba. Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od sedam eura po zahtjevu”, stoji na službenoj stranici EU-a u BiH.

Također, navodi se da će se za elektroničke načine plaćanja uzeti u obzir tehnološki napredak u zemljama čijim državljanima nije potrebna viza kako se ne bi stvarale prepreke tim državljanima, koji možda nemaju pristup određenim načinima plaćanja. Odobrenje za putovanje bez kojeg se neće moći prijeći granica u najvećem broju slučajeva bit će izdano unutar nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a rijetko zbog dodatne provjere dozvola se može čekati i do 30 dana, naveli su iz Ureda specijalnog predstavnika EU-a u BiH.

Ipak, Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati plaćati ovu potvrdu, dok ostali građani trebaju. Naravno, ulazak u Hrvatsku će plaćati i državljani Srbije, Crne Gore, Kosova…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.