AMERIKA I KINA NA IVICI RATA?

Uncategorized

 

Američki zvaničnici se takođe trude da odgovore na novi bezbednosni pakt između Kine i Solomonovih ostrva, sporazum koji bi mogao da omogući kineskim ratnim brodovima da se ukotve u toj zemlji.

Među faktorima koji su podstakli silaznu spiralu odnosa bili su niz američkih sankcija protiv Pekinga, rastući nacionalizam u Kini, rastući domaći pritisak u zemlji dok kineski predsednik Si Đinping traži treći mandat, i deo kineskih zvaničnika koji su „hiperkritični“ prema SAD, rekao je on.

– Nalazimo se na prekretnici – rekao je Baukus na virtuelnom događaju koji je organizovala Američko-kineska fondacija za politiku.

– Ovaj trenutni trend mi je veoma, veoma problematičan i biće potrebno mnogo rada da se to preokrene – dodao je on.

Baukus je bio izaslanik predsednika Baraka Obame u Pekingu od 2014. do 2017. godine. Odnosi Vašingtona i Pekinga su naglo zahladneli pod Trampom, čiji su trgovinski rat sa Pekingom i brojni drugi potezi usmerene na Kinu uglavnom ostali nepromenjeni pod predsednikom Džoom Bajdenom.

– Odnos je prilično naglo krenuo nizbrdo u poslednjih nekoliko godina i postaje sve gori – rekao je Baukus.

Dok Kina proširuje domet svoje ekonomske moći kroz Inicijativu Pojas i put, SAD formiraju saveze u Evropi i Indo-Pacifiku, objasnio je Baukus, izražavajući zabrinutost da Vašington i Peking „samo izoluju jedan drugog u dva odvojena, velika tabora“.

– Izgleda da se sve više krećemo ka nekoj vrsti hladnog rata. To nije nuklearni hladni rat, već tehnološki hladni rat, kulturni hladni rat – rekao je.

Njegovo upozorenje poklapa se sa posetom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Latinskoj Americi, gde su kineski investicioni projekti podstakli sve veći oprez u Vašingtonu prema ambicijama Pekinga.

Američki zvaničnici se takođe trude da odgovore na novi bezbednosni pakt između Kine i Solomonovih ostrva, sporazum koji bi mogao da omogući kineskim ratnim brodovima da se ukotve u toj zemlji, prema nacrtu koji je procurio na internetu.

U razgovorima između zvaničnika iz SAD, Japana, Australije i Novog Zelanda ove nedelje su se sve četiri zemlje složile o „ozbiljnim rizicima za slobodan i otvoreni Indo-Pacifik“.

U međuvremenu, Peking je optužio SAD za „podsticanje blokovske konfrontacije“ u regionu, a portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin upozorio je u utorak da će „pokušaji mešanja i opstruiranja saradnje pacifičkih ostrvskih zemalja sa Kinom biti uzaludni“.

Dodatno zatezanje ionako napetim američko-kineskim odnosima je odbijanje Pekinga da javno osudi rusku invaziju na Ukrajinu, što komplikuje pokušaje Vašingtona da predvodi globalni, ujedinjeni odgovor na napad.

Suočen sa „strašnim“ stanjem američko-kineskih odnosa, Baukus je u utorak pozvao one koji rade na odnosima da budu „pažljiviji“ na ono što njihovi kolege govore, osuđujući nagli pad poseta i komunikacija između zvaničnika dve zemlje u poslednjih godina.

– Mi Amerikanci smo skloni da mislimo da imamo bolju ideju kako da upravljamo svetom od drugih ljudi i to je arogantan stav – rekao je on.

(Izvor: Espreso / Srbija Danas)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.