„AKO TO URADITE IZBIĆE GRAĐANSKI RAT“

Uncategorized

 

Marin Le Pen i Emanuel Makron su u TV debati sukobili mišljenja o brojim temama u Francuskoj, posebno je skočila tenzija kada su pričali o muslimanskim maramama.

Marin Le Pen je pala u izbornim anketama nakon što je sinoć u žestokoj TV debati sa Emanuelom Makronom obećala da će zabraniti muslimansku maramu. Aktuelni predsednik je upozorio da će se Francuska suočiti sa „građanskim ratom“ ako ga Le Pen, koju je optužio da je ruska marioneta, pobedi na izborima u nedelju.

Rezultati ankete objavljeni nekoliko sati nakon duela pokazali su da je Makron dobio 59 odsto glasova, a njegova konkurentkinja 39 odsto, uz 2 odsto uzdržanih glasova. Sličan rezultat je osvanuo u nedelju u poslednjoj rundi predsedničkih izbora 2022. koji bi ga doveo do toga da Makron osvoji svoj drugi petogodišnji mandat.

SPECIAL EDITION: Macron vs Le Pen: follow the Debate LIVE - French presidential election 🇫🇷

Kratka anketa je pokazala je da je Makron „ubedljiviji“ od Le Pen, nakon što je rekao da je ona „u rukama Rusije“ i da koristi Moskvu „kao svog bankara“. Naslovi u novinama širom Francuske istakli su teške optužbe, a Le Monde je napisao da je Le Penova „ugušena ofanzivnim Emanuelom Makronom“.

Tokom debate, Le Pen je potvrdila da ostaje pri svojoj kontroverznoj ideji zabrane marame, koju je nazvala „uniformom koju su nametnuli islamisti“, ali je rekla da se ne „bori protiv islama“. „Govorim to na vrlo jasan način: mislim da je marama uniforma koju su nametnuli islamisti“, rekla je Le Pen. „Mislim da veliki broj mladih žena koje ga nose nemaju drugog izbora u stvarnosti.“

„Ovo što govorite je veoma ozbiljno. Izazvaćete građanski rat. Ovo kažem iskreno“ odgovorio joj je Makron.

Sadašnji predsednik je rekao da neće zabraniti versku odeću, ali da je nadgledao zatvaranje brojnih džamija, škola i islamskih grupa, uz pomoć specijalnog tima za iskorenjivanje sumnjivih osnova za širenje radikalizma. Makronova vlada je takođe prošle godine usvojila kontroverzni zakon za borbu protiv „separatizma“, reči koja se koristi da se opiše mešanje politike sa islamom, koji se smatra opasnim po Francusku.

Ali Le Penova je obećala da će napraviti korak dalje postavljanjem potpune zabrane verske odeće u javnosti, zakon koji bi se sprovodio kao što je mera obaveznog „vezivanja pojasa u automobilu“. Ovaj potez bi predstavljao ogroman korak dalje od dva zakona koja su već na snazi, zabrane nošenja marama u učionicama iz 2004. i zabrane nikaba koji pokriva lice na ulicama iz 2010. godine.

Marame su uobičajena odeća za mnoge muslimanke, a Le Penino protivljenje ovoj odeći je obuhvatilo ono što njeni kritičari kažu da je čini opasnom po francusko jedinstvo, otuđujući milione francuskih muslimana. Le Pen bi takođe smanjila imigraciju i želi da zabrani ritualno klanje, što bi ograničilo pristup francuskim muslimanima i Jevrejima košer i halal mesu.

(Izvor: Mondo)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.