Dodik najavljuje novi srpsko-hrvatski dogovor o BiH, prijeti i razdruživanjem države

Uncategorized

ČLAN Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo je dolio ulje na vatru raspravama o opstanku te zemlje najavivši u ponedjeljak kako će Srbi i Hrvati predložiti model funkcioniranja te zemlje uz alternativu “razdruživanja”.

Iz bošnjačkog političkog bloka odmah je dobio odgovor kako u tom slučaju može jedino računati na uspostavu stanja kakvo je bilo prije potpisivanja Daytonskog sporazuma, odnosno na obnovu BiH kao republike.

Kaže kako će Srbi i Hrvati predložiti zajedničku izjavu, ako ne bude prihvaćena, prijeti razdruživanjem

Kako su u ponedjeljak prenijeli lokalni mediji u BiH, Dodik je za srpsku Pink televiziju najavio kako će “Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu o tome kako BiH može funkcionirati”.

Ne bude li takva izjava prihvaćena, kako je kazao, jedina preostala opcija je “razdruživanje”.

“Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa”, kazao je Dodik ustvrdivši kako razdruživanje, koje uključuje i referendum o osamostaljenju Republike Srpske od BiH, ne bi značilo rat “osim u slučaju međunarodnog intervencionizma”.

Na ovu je izjavu odmah reagirala Stranka demokratske akcije (SDA) iz koje su poručili kako Dodik ovime izravno dovodi u pitanje Daytonski sporazum sa svim posljedicama koje iz toga mogu proisteći.

“Svaki Dodikov konkretan potez protiv Daytonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Daytona odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu”, stoji u reakciji ove stranke uz poruku kako se BiH ne može razdružiti jer nije niti nastala nekim udruživanjem.

SDA pod pritiskom uoči izbora

Upozorili su i kako ovakvi istupi potvrđuju razlog za zabrinutost zbog odvojenih susreta koje Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović imaju s najvišim dužnosnicima Hrvatske i Srbije i sumnje u pokušaj uspostave nekog novog srpsko-hrvatskog dogovora koji bi bio na štetu Bošnjaka.

“Srpsko-hrvatski pokušaji ‘razdruživanja’ BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jesu presude nositeljima takvih politika pred međunarodnim sudovima”, stajalište je SDA.

No najveća bošnjačka stranka i sama se odmah suočila s kritikama iz redova oporbe, koja je optužuje za popustljivost prema politici koju kreiraju Dodik i Čović.

SDA je uoči lokalnih izbora pod snažnim pritiskom oporbenog bloka, čiji je značajni član stranka “Narod i pravda” (NiP) predvođena ambicioznim Elmedinom Konakovićem.

On je u posebnoj izjavi u ponedjeljak ustvrdio kako dvojac Dodik-Čović ne nailazi na odgovarajući odgovor SDA koja bi trebala energičnije zastupati interese cjelovite države, jer sadašnja vladajuća bošnjačka stranka za cilj ima prije svega opstanak na vlasti i stoga je spremna na svaku vrstu političke trgovine.

Konaković kaže da ima dovoljno probosanskih snaga

Potencijalnim je biračima poručio kako će se NiP, bude li u prilici, odnosno bude li na vlasti, energično suprotstaviti Dodiku i Čoviću.

“Ono što ni Dodik niti Čović, a ni njihovi mentori, ne smiju zaboraviti jest da postoji dovoljno pro-bosanskih snaga koje jasno vide što se događa oko njih i koje nisu spremne trgovati državnim interesima kako to radi Bakir Izetbegović i neki drugi”, izjavio je Konaković.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.