OD APRILA U NJEMAČKOJ: Evo Na Kakve Se Promjene Stanovnici Moraju Pripremiti

Uncategorized

Stanovnici Njemačke se gotovo svaki mjesec suočavaju s novim zakonima ili s izmjenama i dopunama uredbi u zakonu.

U travnju se novi zakoni i promjene odnose na korona mjere, Njemački Telekom (Deutsche Telekom), njegovatelje, rad trgovina u vrijeme uskršnjih blagdana, skraćeno radno vrijeme….

U nastavku pročitajte što sve možete očekivati u travnju ako živite u Njemačkoj:

Produljena financijska potpora za obiteljsku skrb

Zbog još uvijek osjetljive situacije u pandemiji koronavirusa, financijska potpora osobama koji skrbe o članovima obitelji koji žive s njima u istom kućanstvu, u travnju će biti produljena za do kraja lipnja.

Prema Zakonu o dopustima za obiteljsku skrb, do kraja lipnja član obitelji može biti odsutan do 20 radnih dana zbog kako bi se brinuo o svom bližnjem. Za to vrijeme može organizirati njegu temeljenu na potrebama korisnika.

Zakon o dopustima za obiteljsku skrb je zakon koji regulira brigu o najbližima. Prema tom zakonu, svaka osoba ima pravo na do 10 radnih dana neplaćenog bolovanja da bi se brinula o svojim bližnjima.

Skraćeno radno vrijeme (Kurzarbeit)

Produžena su posebna korona pravila za skraćeno radno vrijeme (Kurzarbeit) do 30. lipnja. To omogućuje tvrtkama da po potrebi uvedu skraćeno radno vrijeme.

Važno: Ako koristite skraćeno radno vrijeme, svoju poreznu prijavu svakako morate podnijeti i predati do kraja ove godine.

Državni službenici i umirovljenici

Nebitno jeste li vojnik ili učitelj, državnim službenicima se od 1. travnja povećavaju beneficije kao što su „božićnica“ ili novac za godišnji odmor i to za 1,8 posto. Isto vrijedi i za primatelje mirovina. Ako se ste u toj skupini ljudi, ovdje možete provjeriti koliko ćete novca dobiti u budućnosti.

Uredba o testiranju na koronavirus

Teoretski, propis o testiranju na koronavirus istječe 31. ožujka. To znači da od tog datuma više neće biti takozvanih besplatnih testova za građane.

Međutim, iz političkih krugova dolaze vijesti prema kojima bi se besplatni testovi za građane trebali nastaviti nuditi. U tu svrhu Savezno ministarstvo zdravstva je u kontaktu sa Saveznim ministarstvom financija. Odluka se očekuje u sljedećim danima.

Deutsche Telekom

Ako imate tarifu ” Magenta Eins Beta“ ili “Magenta Eins Plus“ telefon i internet više neće biti dostupni od 5. aprila 2022. godine. Deutsche Telekom bi vas o tome trebao obavijestiti u sljedećim danima.

Novi riblji proizvod

Od 1. travnja u rashladne vitrine s ribom u njemačkim trgovinama dolazi novi proizvod. Proizvođač Dr. Oetker se udružio sa stručnjacima ribljih proizvoda tvrtke Iglo te su osmislili novi proizvod, odnosno na svoju pizzu od špinata stavit će riblje štapiće.

Nagradne igre i ankete putem telefona

U aprilu 2022. dolazi novi zakon koji će obradovati sudionike nagradnih igara ili anketa time što se uvode niže cijene prilikom poziva. Naime, telefonska natjecanja ili ankete, na primjer na televiziji, često se provode s telefonskim brojem koji počinje s 0137.

Ali mobilni korisnici i dalje plaćaju više za poziv od onih koji pozivaju s fiksne telefonske linije. Toga više neće biti. Savezna agencija za pozive (Bundesnetzagentur) je osigurala da mobilni telefonski pozivi na broj 0137 mogu koštati samo onoliko koliko i poziv s fiksnog telefona.

DHL

Ako primite paket, ponekad ga možete preuzeti na tzv. “DHL poštanskoj postaji”. Do sada se pretinac u kojem je vaš paket, mogao otvoriti ili kodom koji je bio na napomeni ostavljenoj u vašem poštanskom sandučiću ili DHL karticom.

To se mijenja od 1. aprila 2022. pa će korisnici DHL-a moći jednostavno preuzeti paket putem DHL aplikacije gdje ćete pod oznakom „Paketstation“ pronaći QR kod koji se može skenirati na DHL-ovoj poštanskoj postaji.

Trgovine u vrijeme Uskrsa

Blagdan Uskrsa slavimo 17. aprila. Tri dana u vrijeme Uskrsa trgovine, supermarketi, diskonti i sl. su zatvoreni. Trgovine su zatvorene na Veliki petak. Na Veliku subotu trgovine rade prema uobičajenom rasporedu.

U nekim saveznim zemljama supermarketima je čak dopušten dulji rad na taj dan. Trgovine su zatvorene i na Uskrs te na Uskrsni ponedjeljak.

Aplikacija Vivy-App ukida središnje funkcije

Kod aplikacije Vivy-App dolazi do promjene 30. aprila 2022. Budući da društva za zakonsko zdravstveno osiguranje više ne smiju financirati zdravstvenu aplikaciju Vivy, središnje su funkcije u toj aplikaciji blokirane.

Korisnici su do sada tamo mogli pohraniti laboratorijske nalaze, RTG snimke, nalaze i slično te ih pokazati kada posjete novu ordinaciju.

Međutim, funkcija pohrane zdravstvenih podataka sada je isključena i za pacijente zdravstvenog osiguranja i za privatne pacijente. Ako ste svoje podatke pohranili u aplikaciju, važno je da ih preuzmete putem najnovije verzije aplikacije.

Vozačka dozvola i e-automobil

Od travnja bit će moguće polagati vozački ispit u e-automobilu koji je dostupan samo s automatskim mjenjačem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.