HIRURG NA UKC RS ŽENI IZVADIO POGREŠAN ORGAN: MARINKO LOVRE NAKON ZATVORSKE KAZNE DOBIO I OTKAZ

Uncategorized

Hirurg Marinko Lovre, koji je pravosnažno osuđen po optužbama da je pacijentici S. S. tokom operacije izvadio pogrešan organ te je počeo odsluživati zatvorsku kaznu od godinu dana, dobit će otkaz, što proistječe iz Zakona o radu, po kojem će postupiti Univerzitetski klinički centar RS gdje je on zaposlen.

Osnovni sud u Banjoj Luci, na upit Pravne službe UKC-a RS-a, dostavio je informaciju da je dr. Marinko Lovre od 22. marta stupio u KPZ Banja Luka na odsluženje kazne zatvora. S obzirom na dobivene informacije od nadležnog suda, Ustanova će, po pitanju reguliranja radno-pravnog statusa, postupiti u skladu sa Zakonom o radu – rečeno je za Nezavisne iz UKC-a RS-a.

 

U Zakonu o radu RS-a navedeno je da radniku prestaje radni odnos, neovisno o njegovoj volji i volji poslodavca, ako je radnik osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora ili na mjeru sigurnosti, odgojnu ili zaštitnu mjeru u trajanju dužem od šest mjeseci, s danom početka izvršenja kazne, odnosno mjere. Izvor je pojasnio da u konkretnom slučaju, po sili zakona, Lovri prestaje radni odnos.

Članak 17. Zakona o radu to predviđa. Čak i kad bi poslodavac htio zadržati ga ili amnestirati, njemu prestaje radni odnos – rekao je izvor. Lovre je prije nekoliko dana smješten u KPZ Banja Luka na Tunjicama.

Podsjetimo, u presudi se navodi da je Lovre 26. juli 2014. godine u Općoj bolnici u Prijedoru, gdje je bio zaposlen kao Hirurg, primio pacijenticu S. S. radi operacije, zbog upale slijepog crijeva.

Prije operacije S. S. je uputio na dijagnostički ginekološki pregled, gdje je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisutnost oba jajnika. Poslije toga obavio je operativni zahvat odstranjivanja slijepog crijeva pa je u toku operacije pacijentici, pored upaljenog slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik”, navodi se u presudi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.