Donosimo detalje pisme u kojem je Komšić službeno zatražio kandidatski status za BiH u EU

Uncategorized

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (DF), danas je službeno zatražio razmatranje kandidatskog statusa za našu zemlju. Pismo je poslao čelnicima Evropske unije.

Komšić u svom pismu naglašava da bi dodjela kandidatskog statusa ojačala sigurnost i suverenitet BiH.

U nastavku donosimo tekst pisma koje je Komšić uputio Charlesu Michelu, predsjedniku Vijeća Evropske unije, Ursuli von der Leyen, predsjednici Evropske komisije, Josepu Borrellu, komesaru EU za vanjsku i sigurnosnu politiku te Oliveru Varhelyju, komesaru za susjedsku politiku i proširenje.

Pismo evropskim čelnicima ne mora u praksi označavati nikakvu posebnu proceduru, ali treba istaći da BiH na ovaj način želi iskoristiti novonastale geopolitičke tokove i od EU isposlovati, odnosno zamoliti za ubrazniji put ka željenom punopravnom članstvu.

Tekst pisma:

Poštovane ekselencije,

U prethodnom periodu, ispunjavajući dio obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koje se tiču usklađivanja naše vanjske politike s vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, Bosna i Hercegovina se pridružila svim EU mjerama usmjerenim protiv onih koji su izvršili napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Posebno želim istači da je to kontinuitet stava Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 2014. godine, kojim se osuđuje aneksija Krima od Rusije, čime je narušen teritorijalni integritet Ukrajine i izvršen direktan udar na njen suverenitet. Dozvolite da u ime građana Bosne i Hercegovine, zajedno s brojnim drugim zemljama, opasnu političku i vojnu aktivnost Rusije ocijenim neprihvatljivom, posebno jer se takva politika nalazi izvan normi međunarodnog javnog prava i njegovih važećih akata, kao što je to Povelja Ujedinjenih nacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.