SAMO OVAKO DIJETE POSTAJE ČOVJEK: 10 važnih stvari kojima morate naučiti djecu do 10. godine

Uncategorized

Kada postanete roditelj, vi prihvatate veliku odgovornost za budućnost djeteta. Svi žele da im dijete bude ljubazno, iskreno, saosećajno i hrabro. Ipak, ove vrline se neće pojaviti niotkuda.

Dobro vaspitanje i davanje ličnog primera jesu ključ uspeha.

Najbolji svjetski psiholozi smatraju da ovih 10 stvari morate naučiti dijete prije nego što napuni 10 godina.

Da mora da poštuje i dečake i djevojčice. Oni su jednaki

 

Poštovanje drugih je važna osobina koju vaše dete mora da usvoji, uključujući i poštovanje dece istih godina bez obzira na pol.

2 Da se ne plaši da napravi grešku

 

Učenje iz tuđih grešaka redak je talenat. Važno je učiti iz sopstvenih grešaka. Vaše dete ne treba da se boji da izgubi ili napravi grešku.

3. Da je znanje važnije od ocjena

 

Nekada se roditelji prilično naljute kda ocjene djeteta ne ispune njihova očekivanja. Međutim, dobre ocjene ne znače uvijek i dobro znanje. Trebalo bi da naučite dijete da je znanje važnije od ocjena.

4. Da mu roditelji nisu neprijatelji i da može pitati za pomoć

 

Nije lako postati prijatelj dejtetu, naročito ako već ima sopstvene prijatelje. Ne navaljujte. Pokažite mu da može da ima povjerenja u vas i izbjegavajte vikanje i duge lekcije.

5. Da se uvijek zauzme za sebe

 

Neki roditelji pokazuju više poštovanja prema nastavnicima i drugim ljudima nego prema sopstvenom djetetu. Ovo može biti razlog njegove nesigurnosti u budućnosti i nesposobnosti da se zauzme za sebe. Objasnite djetetu da je poštovanje važno, ali takođe i sposobnost da brani sopstveni pogled na stvari, pod uslovom da je on ispravan.

6. Da ne radi ono što ne želi zbog tuđeg odobravanja

 

Djeca misle da je popularnost u društvu veoma važna i daju sve od sebe da je zadobiju. Koristite lični primjer da biste objasnili djetetu da je važnije biti iskrena i ugledna osoba nego gaženje sopstvenih vjerovanja radi nečijeg odobravanja.

7. Da ako ne razumije, pita

 

Postavljanje pitanja je apsolutno normalno. Bolje je da postavi pitanje nego da se pretvara da sve razumije. Djetinjstvo je najbolji period da se ovo nauči.

8. Da kaže nastavniku ako se ne osjeća dobro

 

 

Dijete ne smije da se plaši da razgovara o sopstvenim problemima. Zdravlje je važnije od ocjena ili ljutnje nastavnika. Važno je da dobro načuite dijete ovome.

9. Da poštuje okolinu

 

Koliko često se žalimo na prljave ulice i uništene cvjećnjake? Poštovanje prirode počinje u kući. Počnite od sebe, a onda usmjerite i dijete. U ovom slučaju, rezultati će biti očigledni.

10. Da nauči da kaže “ne”

 

Naučite dijete da kaže “ne” odraslima, nastavnicima, pa čak i vama. Želite da odgojite snažnu ličnost, a ne osobu koja će poslušati svaku komandu. Sposobnost da kaže “ne” biće mu od velike koristi u odraslom dobu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.