Suspendirana odluka o obveznom vakcinisanju!

Uncategorized

 

SLOVENSKI ustavni sud je privremeno suspendirao vladinu odluku o obveznom cijepljenju državnih službenika ocijenivši da krši njihova radna prava.

Nekoliko sindikata zatražilo je ocjenu ustavnosti odluke po kojoj radnici u državnoj upravi od petka 1. listopada za dolazak na posao trebaju potvrdu da su se cijepili najmanje jednom dozom protiv covida-19 ili da su bolest preboljeli.

Sindikalci tvrde da onima koji to odbiju prijeti otkaz, a vlada da je riječ o privremenoj mjeri radi zaštite zdravlja i normalnog funkcioniranja države.

Negativne kritike javnosti
Ustavni sud je ocijenio da bi odluka mogla dovesti do otkazivanja ugovora o radu.

“To bi značilo ne samo pogoršanje položaja zaposlenih nego bi ugrozilo njihova prava iz radnog odnosa”, naveo je sud u obrazloženju.

Suspendiranom odlukom, koja je naišla na negativne kritike javnosti, bilo bi obuhvaćeno oko 130.000 ljudi koji su do 1. listopada morali dobiti barem prvu dozu cjepiva, a do 1. studenog drugu kako bi mogli raditi.

Vlada ju je s vremenom namjeravala proširiti na druge kategorije stanovništva kako bi se broj cijepljenih povećao na 70 posto populacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.