POUČNA PRIČA: Magarac i bunar

Uncategorized

 

Jednog dana magarac nekog farmera upao je u bunar.

Životinja je rikala sažaljivo dok je farmer pokušavao pronaći način da ju izvuče iz duboka bunara. Na kraju, farmer je odlučio da je životinja već stara, a i bunar treba zatrpati. Magarac nije bio vrijedan truda i muke izvlačenja.

Zbog toga je pozvao svoje susjede da mu pomognu u zatrpavanju bunara. Uzeli su lopate i počeli ubacivati zemlju u bunar. Na početku, kada je magarac shvatio šta se događa, počeo je rikati iz sveg glasa. Međutim, nakon određenog vremena, na iznenađenje farmera i svih susjeda, smirio se i utihnuo.

Nakon nekog vremena i puno lopata zemlje, farmer je odlučio pogledati u bunar i bio je začuđen prizorom. Sa svakom lopatom zemlje koja bi pala magarcu na leđa, on je učinio nešto začuđujuće. Otresao bi zemlju sa leđa i popeo se na nju. Kako su farmeri nastavili zatrpavati bunar, on bi otresao zemlju i popeo se malo više ka otvoru. Ubrzo, magarac je došao do vrha bunara i iskočio iz njega.

Naravoučenije: Život će i na vas istresati prljavštinu. Trik kako izaći iz bunara (čitaj životnih nedaća) je , otresete zemlju, i popnete se malo više svaki put. Svaki naš problem je stepenica ka vrhu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.