Cijene testiranja na koronavirus u Bosni i Hercegovini

Uncategorized

Cijene privatnih testiranja unutar Bosne i Hercegovine su drastično visoke u odnosu na zemlje Europske unije.

Primjera radi, cijena PCR testa u Republici Austriji u privatnom sektoru iznosi do 120,- euro što i nije toliko drastičan cijena s obzirom da prosječna plata građanina u Republici Austriji iznosi 2150, – euro brutto (cca 1600,- euro nešto).

Cijena privatnog testiranja u Bosni i Hercegovini je od 100,- do 150,- KM, ali standard života je mnogo manji tako da je prosječna mjesečna plata 800,- KM (cca 400,- euro). Uzmemo li u obzir standard života, cijena PCR testa u BiH je drastično visoka.

Na internet stranici ZZOFBIH jasno stoji član zakona o cijeni testiranja koja kaže:

“Na osnovu člana 104. stav 1. alineja Zakona o zdravstvenom osiguranju („Službene novine Federacije BiH“, br. 30/97, 07/02, 70/08 i 48/11) i člana 12. Statuta Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH“, broj: 69/05), na sjednici održanoj 30.03.2021. godine, Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH donio je Odluku o izmjeni i dopuni Tarife zdravstvenih usluga u Federaciji BiH. Komercijalna cijena testiranja na Covid-19 PCR metodom iznosi 68,00 KM (bez PDV), cijena serološkog testiranja iznosi 36,00 KM (bez PDV) i cijena antigenskog testiranja iznosi 32 KM (bez PDV).

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja a primjenjuje se od 01.04.2021. godine.”

Nadalje, na stranici ZZOFBiH stoji:

“Komercijalna cijena testiranja se odnosi na testiranje na vlastiti zahtjev bez uputnice nadležnog ljekara i obavezujuća je za javne zdravstvene ustanove. Za pacijente sa uputnicom nadležnog ljekara testiranje je besplatno.”

No, pitanje koje ćemo postaviti je pomalo diskutabilno i odnosi se isključivo na privatni sektor gdje cijene privatnog testiranja, primjera radi za putovanje i dalje je enormno velika.

Pomišljamo da li je koronavirus isključivo radi novca i interesa dobrodošla velikom broju privatnih klinika koje, doduše u zadnje vrijeme niču kao gljive poslije kiše za vrijeme sezone.

Očito jeste, zaključak je ali navodimo da ovdje ne osuđujemo privatne klinike nego Vladu FBiH pa i Vladu RS koja po ovom pitanju niti jednom nije raspravljala i donijela zakon o cijeni testiranja u BiH, bilo PCR, antigen ili serološkog testa u privatnom sektoru.

U komercijalnom sektoru jeste ali privatnom dakako, nije niti neće …

Prema tome, savjetujemo, kad već plaćate testiranje da isto obavite u državnim, javnim ustanovama gdje je svaki test priznat na području Europske unije ali i trećih zemalja.gpmaljevac.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.