(VIDEO): Trend odlazaka iz BiH se nastavlja, USK vodi po neslavnoj statistici

Uncategorized

Odlazak stanovništva iz BiH političari rijetko komentarišu. Da li ih zabrinjava činjenica da je više stotina hiljada radno sposobnih, obrazovanih i mladih ljudi, ali i kompletnih porodica u posljednjih nekoliko godina napustilo Bosnu i Hercegovinu?

Veliki broj odlazaka svakodnevno bilježi i Unsko-sanski kanton, koji je vodeći po neslavnoj statistici, objavljuju BHRT.

Perspektive nema, statistika je neumoljiva i zabrinjavajuća. U prošloj i u prva dva mjeseca ove godine, MUP Unsko-sanskog kantona je izdao više od 11.400 uvjerenja o nekažnjavanju od kojih je većina za svrhu zapošljavanja u inostranstvu.

„Ili će se možda školovati u inostranstvu ili imaju namjeru da u ovom trenutku napuste BiH i potraže zaposlenje u zemljama EU“, navodi Ale Šiljdedić, portparol Uprave policije USK.

Direktor bihaćke Gimnazije potvrđuje da je veliki broj učenika koji žele napustiti našu zemlju.

„Svakih mjesec ili dva meni pristupi jedan učenik i obavijesti me da mora napustiti školu jer mora s roditeljima vani. Mama ili tata odu prvi, pa se djeca pridruže“, objašnjava direktor Jasmin Hodžić.

Ni pandemija koronavirusa nije spriječila odlazak ljudi iz USK. Odlaze kompletne porodice upravo zbog toga škole u Bihaću bilježe manji broj učenika unazad zadnjih nekoliko godina.

gpmaljevac.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.