Kako poslati ili primiti novac iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu 🇧🇦

Uncategorized

Najbolji nacin slanja i primanja novca? Ukratko: Azimo (LINK). A sada cemo vidjeti zasto. Da bi vam pojednostavili stvari, Money Pionir je testirao i uporedio usluge za transfer novca dostupne na trzistu.

Velike su sanse da prilikom slanja novca iz inostranstva gubite puno novca od banaka i ostalih korporacija koje naplacuju pretjerane i nejasne provizije. Dobro poznajem taj osjecaj…
Zbog toga smo proveli dosta vremena da bi uporedili i nasli najbolji nacin slanja novca i tako ustedili svima nama mnogo para i vremena. Mnogo ste se trudili da biste zaradili vas novac, zasto ga baciti tako lako? Izbjegavajte skrivene i visoke provizije i lose kurseve, i ustedite vrijeme i novac!
Uporedite provizije PLUS kurs po kojem ce konvertovati vas novac
Da biste pronasli najjeftiniju usluge, morate uzeti u obzir sve provizije. Operateri cesto sakriju dio provizija tako sto se ugrade u kursu po kojem razmjenjuju vas novac (npr iz EUR u KM, umjesto da isplate po srednjem kursu od 1,9558 isplate za neki nizi kurs, tako da primaoc dobije manje konvertibilnih maraka, cesto bez vaseg znanja).
Azimo — Ocjena: 5
Ovo je jedna od novijih usluga i pokazala se kao odlicna. Novac je osiguran i naravno posluje po propisima iz EU. Citav proces se desava online za posiljaoca a primaoc moze da dobije novac na racun ili da podigne u Posti. Ovdje mozete procitati tutorial kako poslati novac putem Azima: https://medium.com/moneypionir/kako-sam-besplatno-poslao-novac-iz-njemacke-austrije-i-svicarske-u-bih-1407fe0f0d3e
🎁 Bonus: ako se registrujete putem ovog linka vasa prva 2 transfera su besplatna (https://bit.ly/3fAuy8o)
Slanje 500€ iz EU u BiH:
Provizija: 2,99€ (0,00€ ako se registrujete putem gore navedenog linka)
Provizija na kurs EUR/BAM: 0,00KM ako izaberete opciju da primaoc dobije iznos u EUR. Nakon toga moze konvertovati iznos u bilo koju mjenjacnicu.
Moneygram — Ocjena: 3,5
Jedan od najpoznatijih i najstarijih operatera za transfer novca u svijetu. Relativno nova usluga na nasim prostorima, solidno prolazi. Proces registrovanja nam izgleda malo komplikovan i ponekad se desi da je transfer otkazan pa morate kontaktirati sa korisnickom sluzbom (koja nije jedna od najboljih).
Slanje 500€ iz EU u BiH:
Provizija: 3,99€
Provizija na kurs EUR/BAM: 0,00KM
Western Union — Ocjena: 3
Vjerovatno najpoznatiji operater za transfer novca, ali i jedan od najgorih po nasim dzepovima. Usluga je dostupna u vecinu banaka na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ne preporucujemo.
Slanje 500€ iz EU u BiH:
Provizija: 3,90€ — 6,90€
Provizija na kurs EUR/BAM: 9,75KM
PayPal — Ocjena: 2
Mnogi ljudi koriste PayPal za slanje novca porodici i prijateljima. Nazalost, to je jedna od najskupljih usluga za slanje i primanje novca. Zbog njihovog jako loseg kursa za konverziju valuta i dodatnih provizija, na kraju ce vas vas transfer kostati od 7% do 10% iznosa koji saljete, sto nema smisla.
Slanje 500€ iz EU u BiH:
Provizija: 2,99€
Provizija na kurs EUR/BAM: 21,40KM
Banke — Ocjena: 2
Slanje novca sa bankovnog racuna iz inostranstva na bankovni racun u BiH je dosta komplikovan, spor i skup proces. Provizije se mogu kretati od 10€ do 50€ ovisno o iznosu koji saljete, a kurs za konverziju valute je oko 2–3% losiji od srednjeg kursa. Pored toga, cesto primaoc mora da snosi dodatne troskove i mnoge banke nisu transparente te vam nece reci koji su troskovi transfera unapred. Ne hvala!
Slanje 500€ iz EU u BiH (Commerzbank):
Provizija: 12,50€
Provizija na kurs EUR/BAM: 5,40KM
Dakle pobjednik naseg uporedenja je Azimo usluga zbog provizija, jednostavnosti i udobnosti.
🎁 2 besplatna transfera novca ako se registrujete putem ovog linka: https://bit.ly/3fAuy8o
Iskoristite ovaj vodic sledeci put kada budete htjeli da posaljete ili primite novac iz inostranstva po najboljim uslovima i moci cete da to uradite bez bacanja novca i bez nepotrebno visokih provizija.
#ManjeProvizije #MoneyPionir
Pitanja i odgovori
Koje provizije placam kada saljem novac iz inostranstva?
Postoji vise provizija koje placate prilikom slanja novca:
Provizija na iznos — neki operateri naplacuju proviziju koja varira ovisno o iznosu koji saljete
Fiksna provizija — neki operateri (pogotovo banke) naplacuju vam ovu proviziju bez obzira na iznos koji saljete
Kurs — najcesca vrsta naknade je kada kurs koji dobijate od operatera nije dobar kao srednji kurs
Naknade kreditnih kartica — ponekad ako koristite kreditne kartice kao nacin uplate, moracete platiti dodatne naknade
Naknade primaoca — u nekim slucajevima banka primaoca ce naplatiti odredjen iznos primaocu da bi prihvatila novac na racun.
Mozete objasniti kako funkcionisu provizije na kurs?
Svaki put kada prebacujete novac iz jedne drzave ili valute u drugu, razlika izmedju srednjeg kursa i onog kojeg vam naplacuje operater je ustvari provizija.
Npr, srednji kurs kada saljete Eure u Konvertibilne Marke je 1,9558. Ako saljete 1.000€, primaoc bi trebao da dobije 1.955,80KM.
Medjutim, u slucaju Western Uniona vidimo kako je njihov kurs 1,9363. Ta razlika (1.955,80–1.936,27 = 19,53KM) je provizija koju dodatno uzimaju.

medium.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.