Hrvatska : Bez testa cijepljeni, potvrdom da ste imali koronu i radnici iz trećih zemalja

Uncategorized

Odluka oko prelaženja granice Republike Hrvatske koja važi do 31.maja 2021.

Za ulazak u Hrvatsku treba Pcr test a priznavat će se i brzi antigenski testovi ne stariji od 48 sati, koje međusobno priznaju države članice EU.

U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Iznimka bez testa su osobe koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući novinare u obavljanju njihove dužnosti, radnici ili samozaposlene osobe koje obavljaju ključne poslove, uključujući zdravstvene djelatnike, pogranične i upućene radnike te sezonske radnike, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju u inozemstvo.

Bez testa, moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ako je prošlo 14 dana od vakcine ili liječničkom potvrdom o preboljeloj bolesti COVID-19 koja će važiti 180 dana.
Također kao potvrdom o preboljeloj bolesti je priznat i stari pozitivan Pcr ili antigen test ako je prošlo 11 dana od testiranja a da nije stariji od 6 mjeseci.

U izuzetke za prijelaz granice uvrštena su i djeca do sedam godina ako su s roditeljima ili skrbnicima koji posjeduju negativan test ili potvrdu o cijepljenju ili preboljeloj bolesti, a za prelazak preko granice neće morati imati negativan test.

Putnicima u tranzitu nije potreban test ali je vrijeme ograničeno na 12 sati i ukoliko niste izašli iz Hrvatske u tom vremenu vama automatski se aktivira mjera samoizolacije i dužni ste napraviti antigen test u Hrvatskoj da vam se ukine mjera samoizolacije.
Dolaskom na granicu ako vam je bila određena mjera samoizolacije a niste je ukinuli testom, podliježete prekršajnom postupku (8.500 kuna).

Ulazak u Hrvatsku iz trećih zemalja :

Osobe koje putuju iz turističkih razloga moraju imati potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj, ulaz u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje: negativnog nalaza PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza antigen testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa te mora biti izdan od strane zdravstvene ustanove/laboratorija i potpisan/potvrđen od strane liječnika. Nalazi prethodno navedenih testova ne smiju biti stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz).

Izuzetak bez testa su osobe koje su preboljele COVID-19 uz predočenje starog pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa a da je prošlo najmanje 11 dana od testiranja, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu taj test nije stariji od 180 dana, ili uz predočenje potvrde izdane od liječnika.
Također bez testa uz predočenje potvrde o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrde o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana.

Bez testa na 12 sati mogu osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih i obiteljskih razlog (smrtni slučaj, bolest užeg člana porodice, itd) , poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes.

Izuzetak bez testa su kao i do sada, prekogranični radnici.

Za sve strane putnike, neovisno o državljanstvu, zbog skraćenja procedure na graničnom prijelazu, savjetujemo prethodno ispunjavanje najave putem web stranice “Enter Croatia” .

Detaljno o svemu na linku OVDJE 

gpmaljevac.net

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.