COVID PUTOVNICE: Kad će ih Hrvatska uvesti, kako je dobit i koliko će vrijediti nakon cijepljenja

Uncategorized

“Hrvatska želi od 1. juna početi primjenjivati digitalni zeleni certifikat, odnosno zelene covid putovnice koje će sadržavati informaciju je li osoba cijepljena, ima li negativan PCR test ili je preboljela covid “, rekla je u četvrtak na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije državna tajnica MUP-a Terezija Gras.

Državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova, Andreje Metelko-Zgombić, tvrdi kako Hrvatska svoj dio posla oko uvođenja digitalnih zelenih iskaznica jako dobro radi i među državama je koje su najdalje stigle u pripremi.

“Uvođenjem iskaznica ne ide se na sužavanje prava građana, već se stvara nova dodatna mogućnost kako bi ljudi mogli lakše putovati”, rekla je.

Već su nabavljeni skeneri
Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, na razini Europske Unije još se uvijek intenzivno raspravlja o tehničkim rješenjima i interoperabilnosti ovog dokumenta. U sadašnjoj radnoj verziji riječ je o dokumentu u kojem bi bili podaci o tome je li vlasnik cijepljen, ima li negativan PCR test ili je prebolio koronu. Na dokumentu bi bio QR kod kojeg bi na granici putem skenera očitao policijski službenik.

Kako je državna tajnica otkrila u srijedu, Hrvatska je nabavila već 250 skenera. Osim sa sustavima svih članica Europske unije, ovaj sustav COVID putovnice mora biti operabilan i sa sustavima drugih zemalja. Primjerice Japanom, Izraelom, S. Makedonijom, Srbijom i BiH…

Svi hrvatski državljani koji od sljedećeg mjeseca namjeravaju putovati u druge zemlje Europske unije putem sustava e-građanin moći će si “povući” tzv. COVID putovnicu. Ona će biti u PDF formatu i moći će se spremiti u mobitel kao digitalni dokument ili se isprintati kao papirnati dokument. To znači da do sljedećeg mjeseca moraju biti sređene sve datoteke i ažurirani svi podaci o osobama koje su do tad cijepljene ili su preboljele COVID kako bi bile unijete u sustav e-građanin.

Koliko će vrijediti dokument?
Kako doznaje Jutarnji, za cijepljene s dvije doze dokument bi trebao vrijediti 180 dana, a onima koji imaju samo negativan PCR test, 48 sati. Još se ne zna koliko dugo bi vrijedio dokument za one koji su preboljeli koronu.

“U slučaju gubitka potvrde, u svakom trenutku moguće je zatražiti novu – poručila je državna tajnica, uz dodatak kako se vodi računa o zaštiti podataka, zbog čega će zelena iskaznica integrirati samo najpotrebnije informacije. Potvrda nije zamjena za putovnicu ili drugi identifikacijski dokument”, rekla je Gras.

Ako strani državljanin nema digitalni zeleni certifikat za ulazak u Hrvatsku, morat će imati neki drugi, na razini Europske unije priznati dokument, koji će sadržavati lako provjerljiv podatak je li se ta osoba cijepila, ima li negativan PCR test ili je preboljela COVID.

gpmaljevac.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.