Preporuka EK: Dozvoliti putovanja u EU za vakcinisane

Uncategorized

Prema važećim propisima EU, put u neku od 27 zemalja članica dozvoljen je samo građanima sedam država, ali današnji predlog bi svakako proširio tu listu

Evropska komisija danas je izdala preporuku da se stranim državljanima koji su potpuno imunizovani vakcinama koje su odobrene u Evropskoj uniji i onima iz zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom, dozvole putovanja u zemlje EU bez posebnih ograničenja.

“Pored toga, Komisija predlaže da se podigne prag za ulazak zemalja na listu onih iz kojih bi svako putovanje moglo da bude dozvoljeno”, navodi se u saopštenju Evropske komisije, prenosi Rojters.

Prema važećim propisima EU, put u neku od 27 zemalja članica dozvoljen je samo građanima sedam država, ali današnji predlog bi svakako proširio tu listu.

Da bi se ograničio rizik od širenja novih varijanti koronavirusa, Evropska komisija je ponudila i novu mjeru „hitne obustave“, kojom bi se omogućila hitna primjena ograničenja na putovanja za sve zemlje u kojima se epidemiološka situacija naglo pogoršava.

Države članice EU trebalo bi sjutra da započnu raspravu o ovom predlogu i potrebno je da se postigne puna saglasnost da bi predlog bio usvojen i postao važeći propis, prenosi Tanjug.

vijesti.me

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.